Internacional 19/09/2014

"Som afortunats de poder decidir temes tan vitals en una urna", el discurs íntegre de David Cameron

La compareixença del primer ministre britànic, "molt content" pel resultat del referèndum escocès

4 min

La gent d'Escòcia ha parlat. És un resultat clar. Han mantingut unit el nostre país de quatre nacions. Com molts altres milions de persones, estic molt content.

Com vaig dir durant la campanya, veure la fi del nostre Regne Unit m'hagués trencat el cor. I sé que aquest sentiment ha estat compartit per la gent, no només arreu del nostre país, sinó també arreu del món - gràcies al que hem aconseguit plegats en el passat i pel que podem fer junts en el futur.

Ara és el moment per a què el nostre Regne Unit es reuneixi, i tiri endavant. Una part vital d'això serà un acord equilibrat - just per la gent d'Escòcia i alhora important per a tothom d'Anglaterra Gal·les i Irlanda del Nord.

Primer, hem de recordar per què hem tingut aquest debat - i perquè tenir-lo ha estat una decisió correcte. El Partit Nacional Escocès va ser escollit el 2011 a Escòcia amb la promesa del referèndum per la independència. Podríem haver-ho impedit, podríem haver-ho frenat - però, com en la resta de problemes, la decisió correcta no era amagar-se sinó prendre la decisisó important.

Sóc un apassionat amb el Regne Unit - el que més volia era mantenir-nos units- però també sóc un demòcrata, podria haver prohibit el referèndum però he preferit que els escocesos parlessin

Recordem també perquè va ser correcte preguntar la pregunta definitiva, sí o no. Perquè ara el debat s'ha acabat durant tota una generació - o, com ha dit Alex Salmond, potser de per vida. Així que no poden haver-hi disputes, ni repetir la votació - hem sentit la voluntat dels escocesos.

Escòcia ha votat per un parlament escocès més fort, recolzat per la força i seguretat del Regne Unit, i felicito la campanya del no per això - per haver ensenyat a la gent que les nostres nacions estan millor juntes. També vull congratular a Yes Scotland per la campanya ben portada, i dir a tots els que han votat pel sí de la independència: 'us hem sentit'.

Ara tenim una gran oportunitat per canviar el govern dels britànics, i canviar-lo cap a millor. Tots els líders polítics carreguen una gran responsabilitat per unir i treballar constructivament per avançar els interessos de la gent d'Escòcia, i també els de la resta de tots i cada un dels ciutadans del Regne Unit.

Per aquells escocesos escèptics amb les promeses constitucionals, deixeu que us digui: aquest govern ha atorgat més autonomia, i ho tornarem a fer en el següent parlament. Els tres partits unionistes ens hem compromès a donar més poders al parlament escocès. Vetllarem per complir les promeses.

I puc anunciar avui que Lord Smith -que ha conduït amb èxit els jocs de la Commonwealth a Glasgow - ha accedit a supervisar el procés per tirar endavant els compromisos d'autonomia, amb poders sobre les taxes, la despesa i les pensions, tots acordats el novembre i legislades per gener.

Així com els escocesos tindran més poder de decisió sobre els seus afers, igualment passarà amb la gent d'Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord. Els drets d'aquests votants seran respectats, preservats i augmentats. És totalment just que un nou acord amb Escòcia hagi d'anar acompanyat amb un nous acords per a totes les parts del Regne Unit.

A Gal·les hi ha propostes per donar més poders al govern gal·lès i a l'Assemblea. I vull que Gal·les se situï al centre del debat de com fer funcionar el Regne Unit per totes les nostres nacions.

A Irlanda del Nord, hem de treballar per a què les institucions autònomes funcionin de forma efectiva. Fa molt de temps que crec que l'element principal que encara falta en aquesta discussió nacional és Anglaterra. Hem escoltat la veu d'Escòcia, i ara les milions de veus d'Anglaterra no s'han d'ignorar.

La qüestió dels vots anglesos per a tenir lleis angleses requereix una resposta decisiva. Així com Escòcia votarà individualment al parlament escocès sobre els temes de taxes, despesa i subsidis, també hauria de ser així per Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord.

Espero que tot això succeeixi en coalició entre els partits. He demanat a William Hague per dibuixar aquests plans. Crearem un Gabinet del Comitè de seguida i les propostes estaran preparades a temps, d'acord amb el calendari establert. Espero que el Partit Laborista i la resta de partits contribueixin.

També és molt important que hi hagi més participació cívica sobre com millorar el govern del nostre Regne Unit, inclòs com reforçar les nostres grans ciutat - i direm més sobre aquest tema en els propers dies.

Aquest referèndum s'ha lluitat amb força. Ha despertat passions fortes. Ha electrificat les polítiques a Escòcia, i ha atrapat la imaginació de la gent de tot el Regne Unit. Serà recordar com una potent demostració de força i vitalitat per la nostra democràcia antiga.

Nombre rècord de registrats per votar i nombre rècord de cots. Podem estar orgullosos d'això. Ens ha recordar com som d'afortunats de poder decidir aquests temes vitals en una urna, pacíficament i calmada.

Ara hem de mirar endavant, i convertir això en el moment en què tothom, independentment del que hagin votat, s'uneixi per construir aquest futur millor per tot el nostre Regne Unit.

stats