Internacional 30/08/2019

Johnson juga la carta del xantatge

El ‘premier’ britànic adverteix als diputats que posen en perill la possibilitat d’un pacte amb la Unió Europea

Quim Aranda
3 min
Johnson juga la carta del xantatge

LondresEl primer ministre britànic, Boris Johnson, va jugar ahir la carta del xantatge als diputats conservadors assegurant que qualsevol maniobra que facin al costat de l’oposició per impedir la suspensió del Parlament pot posar en risc la consecució d’un nou acord amb la Unió Europea. Un nou acord, però, en què ningú creu, ni a Londres ni a Brussel·les, tot i les reiterades afirmacions de Johnson dient que ho pot segellar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El premier va reiterar: “Mentre la Unió Europea pensi que el Parlament podria intentar bloquejar el Brexit, i fins i tot aconseguir-ho, és menys probable que ens donin l’acord que volem. El més estrany és que com més parlamentaris intentin bloquejar un Brexit sense acord, més probable és que acabem en aquesta situació”.

Amb posat i actitud de precampanya electoral, Johnson va fer ahir aquestes declaracions mentre, en altres compareixences davant dels mitjans de comunicació, prometia més de 15.000 milions d’euros extres per invertir en l’educació primària i secundària en els pròxims mesos.

L’anunci té lloc dies abans que el ministre d’Economia, Sajid Javid, anunciï una revisió del pressupost que s’interpreta com una llista de promeses preelectorals. Javid s’havia mostrat molt contrari a la suspensió del Parlament durant la campanya de les primàries conservadores, en què també va concórrer, però ara ha entomat la decisió de Downing Street sense badar boca.

Johnson, amb to optimista, va afirmar també: “En les últimes setmanes hi ha hagut molt de moviment de la banda de la Unió Europea. Pensen que el Regne Unit parla seriosament d’obtenir d’un nou acord, i efectivament és així. Estem treballant junts tan seriosament que podem canviar l’actual acord, alliberar-nos d’aquest error i arribar a un pacte”.

Però malgrat aquestes bones paraules, des de la República d’Irlanda el número dos del govern i ministre d’Exteriors, Simon Coveney, li va recordar que ha arribat el moment que “el Regne Unit proposi alternatives que puguin resoldre el problema” de la frontera entre el nord i el sud de l’illa, l’escull que apareix, ara mateix i des del primer moment, com absolutament insalvable.

La partida de pòquer que està jugant Downing Street amb l’oposició i els rebels conservadors s’intensificarà a partir de dimarts vinent, quan el Parlament de Westminster reprendrà per fi les sessions després de la pausa estiuenca.

Jeremy Corbyn, cap del Partit Laborista, va reiterar ahir que treballen amb tots els partits de l’oposició per “desafiar” el govern i aturar un Brexit sense acord.

Control dels Comuns

En aquest sentit, un dels actors claus pot ser, a més del president del Parlament, John Bercow, el diputat tory Oliver Letwin, que ja va obtenir una important victòria per a la cambra quan, conjuntament amb membres del laborisme, va aconseguir alterar el funcionament normal dels Comuns possibilitant que els diputats assumissin facultats que habitualment només són prerrogativa del govern. Si ho tornen a fer dimarts vinent, podrien presentar una llei per vetar la sortida de la UE sense acord, tot i que el temps per a la tramitació és molt just.

D’altra banda, un jutge del Tribunal de Sessions d’Escòcia, l’alt tribunal per a casos civils del país, va decretar ahir a Edimburg que no veia prou motius per dictaminar la prohibició preventiva d’aquesta eventual sortida sense acord, tal com havien demanat una setantena de diputats i membres de la Cambra dels Lords. Amb tot, el magistrat, Lord Doherty, va decretar que serà dimarts que ve quan es pronunciï definitivament sobre la legalitat de la mesura presa pel govern.

A més, la setmana vinent també s’estudiaran dues demandes més que qüestionen la decisió de Johnson. A la que va presentar dimecres l’empresària Gina Miller s’hi va sumar ahir l’ex primer ministre conservador John Major, que ha unit esforços per aturar el que interpreta com un moviment del tot injustificat.

Les declaracions del ministre de Defensa, Ben Wallace, que va ser enregistrat afirmant que la suspensió del Parlament no tenia res a veure amb la presentació d’una nova agenda legislativa -la raó oficial argumentada pel govern- sinó amb la manca de suport real que el Brexit sense acord té a la cambra, podrien afavorir que els diferents magistrats sentenciïn en contra del govern.

Mentrestant, el país viurà avui una jornada de mobilitzacions al carrer, amb manifestacions que es preveuen multitudinàries en diferents ciutats del Regne Unit, i que s’espera que convergeixin dimarts al davant del Parlament de Westminster, coincidint amb la represa de les sessions.

stats