Internacional 12/10/2019

Dimiteix el quart secretari de Seguretat Interior que Trump ha tingut des que és president

Kevin McAleenan s'encarregava de la política migratòria i fronterera del govern

Efe
2 min
El fins ara secretari de Seguretat Interior nord-americà, McAleenan. Donald Trump ha anunciat la seva dimissió.

WashingtonEl secretari interí de Seguretat Interior dels Estats Units, Kevin McAleenan, abandona el càrrec quan fa només sis mesos que el va assumir. Amb ell, ja són quatre les persones que han ocupat aquest càrrec des que Donald Trump va arribar a la Casa Blanca, fa menys de tres anys. McAleenan s'encarregava de la política migratòria i fronterera del govern nord-americà. Durant els mesos que va liderar el departament de Seguretat Interior, la xifra de detinguts a la frontera van disminuir considerablement.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest divendres a Twitter la marxa de McAleenan. "Kevin McAleenan ha fet un treball excepcional com a secretari interí de Seguretat Nacional. Hem treballat bé junts per reduir el pas [d'immigrants] a la frontera. Ara, després de molts anys al govern, el Kevin vol passar més temps amb la seva família i treballar al sector privat –ha justificat el president nord-americà–. Felicitacions per la feina ben feta, Kevin! Anunciaré el nom del nou secretari interí la setmana que ve. Hi ha molts candidats meravellosos!"

Malgrat les afables paraules del president nord-americà a la xarxa social, la relació entre Trump i el fins ara secretari de Seguretat Interior s'havia enrarit. McAleenan no hauria estat d'acord amb una sèrie de nomenaments d'alts càrrecs que Trump ha fet al departament d'Immigració, segons informa el New York Times. Així mateix, funcionaris de l'ala dura del departament el criticaven en considerar que les seves polítiques antiimmigratòries no eren prou dures.

El fins ara secretari de Seguretat Interior en funcions va rellevar en el càrrec fa sis mesos Kirstjen Nielsen, a qui Trump va acomiadar descontent amb els escassos resultats obtinguts per frenar la immigració a la frontera dels Estats Units amb Mèxic. Abans que ella, van ocupar el càrrec el general retirat John F. Kelly i la funcionària Elaine Duke.

Abans de convertir-se en secretari interí de Seguretat Interior, McAleenan havia sigut cap de la Patrulla Fronterera. Va assumir el càrrec al departament de Seguretat Nacional en un punt àlgid d'arribades d'immigrants centreamericans als Estats Units. El maig va ser el mes en què van arribar més immigrants a territori nord-americà per la frontera sud des de l'any 2006: s'hi van detenir 132.000 persones que van creuar la frontera sense permís. Aquesta xifra, però, s'ha reduït gradualment en els últims mesos.

Amb McAleenan com a secretari de Seguretat Interior, els Estats Units han signat acords migratoris amb Mèxic, Guatemala, el Salvador i Hondures, que han limitat el dret a l'asil per als centreamericans, que era una de les obsessions de Trump des que va arribar a la Casa Blanca.

McAleenan ha destacat en un comunicat que el departament de Seguretat Nacional ha aconseguit "en els últims sis mesos un gran progrés perquè ha mitigat la crisi fronterera i humanitària de l'últim any". "Hem reduït el pas il·legal de la frontera, ens hem associat amb governs de la regió per combatre els traficants de persones, i hem abordat les causes de la migració, desplegant recursos addicionals per a la seguretat fronterera", ha detallat.

stats