Internacional 19/05/2018

El Moviment 5 Estrelles i la Lliga volen deportar 500.000 migrants

Els populistes segellen l’acord de govern, que inclou un ajut de 780 euros a les rendes més baixes

Soraya Melguizo
5 min
Di Maio compareixent davant de la premsa al palau del Quirinal, seu de la presidència italiana, a mitjan d'abril

RomaFumata blanca a Itàlia. O gairebé. Després d’una setmana intensa de negociacions i 70 dies després de les eleccions, el líder del Moviment 5 Estrelles (M5E), Luigi Di Maio, i el de la Lliga, Matteo Salvini, van donar llum verda ahir a un “contracte de Govern per al canvi”, com han batejat el programa que han de presentar el dilluns al president de la República, Sergio Mattarella. L’acord va ser aprovat ahir pel 94% dels inscrits al M5E, però el principal escull continua sent el nom del futur primer ministre.

Al llarg de gairebé 60 pàgines dividides en uns 30 punts, el programa inclou mesures en matèria d’educació, sanitat, fiscalitat, política exterior o immigració. La relació d’Itàlia amb els seus socis europeus i amb Brussel·les és un dels punts més crítics. Confirmen que Itàlia mantindria els seus compromisos amb l’OTAN i els Estats Units però obren la porta a Rússia com a soci estratègic i advoquen per retirar-li les sancions. A més, sol·liciten a la UE “renegociar” alguns dels tractats internacionals, com el Pacte d’Estabilitat, que obliga els països membres a respectar l’equilibri pressupostari.

Sense sortir de l’euro

El programa no inclou finalment un mecanisme per sortir de l’euro ni la petició al BCE de la condonació del deute italià, dues polèmiques mesures que preveia un primer esborrany que va fer saltar totes les alarmes a la UE. El text planteja “revisar amb els socis europeus el marc de la governança econòmica” i advoca pel “ple compliment” dels objectius de Maastricht.

La política migratòria és un altre dels temes més delicats de l’acord entre grillinos i lliguistes i on es percep la influència de la xenòfoba Lliga i del seu líder, que va fer de la lluita contra la immigració la seva bandera electoral. El document proposa “superar la Convenció de Dublín”, que regula el repartiment d’immigrants a la UE i promet acabar amb el “negoci de la immigració”. El programa preveu l’expulsió d’Itàlia de 500.000 immigrants irregulars i anuncia l’obertura de centres d’internament a cada regió.

En economia, el programa combina les propostes dels dos partits. D’una banda, una ajuda de 780 euros al mes per als ciutadans italians amb rendes més baixes, una de les bases electorals del M5E. I de l’altra, un impost fix per a famílies, autònoms i empreses del 15% i del 20%, una altra de les propostes estrella de la Lliga que també ha sigut retocada en el document final. L’acord promet, a més, abolir la reforma de les pensions del govern tècnic de Mario Monti el 2012, i rebaixar l’edat de jubilació, que el 2019 havia de passar a 67 anys. En el seu lloc, els italians podrien deixar de treballar quan l’edat i els anys cotitzats sumin 100. En l’apartat de mesures dirigides a la família, augmenta el subsidi per maternitat i promet guarderies gratuïtes. El pacte estableix, a més, una deducció de 3.000 euros en l’IRPF per a les famílies. Un còctel explosiu de propostes electoralistes que, segons alguns experts, costaria prop de cent mil milions d’euros.

Alhora preveu impulsar una reforma institucional que redueixi el nombre de parlamentaris i senadors i retalli els costos de la política. La UE i els mercats miren amb incertesa i por a Itàlia. Les mesures recollides en el pacte de govern van disparar en una setmana el cost del deute italià en més de 30 punts bàsics. L’acord preveu reduir el deute públic sense augmentar els impostos, apostant pel creixement del PIB incentivant el consum i la inversió.

“Hi ha qui llegeix el nostre programa i es pregunta d’on sortiran els recursos. Són en els marges de la Unió Europea que hem de recuperar”, va dir Di Maio en resposta a les a les crítiques.

Els inversors no ho veuen tan clar. La Borsa de Milà va perdre ahir al voltant d’un 1% i la prima de risc italiana fregava els 160 punts, gairebé el doble que l’espanyola.

Ratificació per internet

Les bases del M5E van aprovar ahir l’acord per internet amb un 94% de vots favorables. La Lliga obrirà les urnes aquest cap de setmana perquè s’expressin tots els ciutadans, no només els seus militants. Però l’última paraula correspon al president de la República. “Veig molta preocupació a escala europea o internacional, però és només la voluntat popular”, va assegurar Di Maio, i va convidar tots els membres del M5E a participar en la convocatòria. “Si decidiu que és la via justa, tot i el que diuen els buròcrates a Brussel·les o la prima de risc, signaré aquest contracte per fer arrencar finalment el govern del canvi”.

Les claus d’un pacte que fa tremolar la UE

Reformes institucionals

Reduir el nombre de parlamentaris (400 diputats i 200 senadors) i introduir el límit màxim del mandat. Anul·lar el quòrum en els referèndums per derogar o proposar lleis. Prioritzar l’autonomia regional. Abolir el Consell Nacional d’Economia i Treball, una proposta del referèndum constitucional que va perdre l’ex primer ministre Matteo Renzi el 2016. Crear un comitè de conciliació (una mena de consell de ministres paral·lel) per resoldre els desacords entre els dos partits.

Mesures econòmiques

Introduir la “renda de ciutadania”, un subsidi d’atur de 780 euros al mes que estarà vinculat a la recerca activa d’ocupació i que es perdrà si es rebutja fins a tres ofertes de feina. S’introdueix un nou règim fiscal amb un tipus fix d’impost sobre la renda per a les persones físiques del 15%, per a les rendes del primer tram, i un 20% per a les que superin aquest llindar. En el cas de les empreses, l’impost se situa en un 20%. El pacte estableix una deducció de 3.000 euros en l’IRPF per a les famílies

Reforma de la justícia

Introduir lleis més eficaces per lluitar contra la corrupció, així com un augment de les penes per als corruptes, i reduir de l’edat de responsabilitat penal. S’introdueix la figura de “l’agent encobert” i s’aposta per donar valor a la figura de l’agent denunciant en presència de proves de delicte. Els que hagin estat condemnats o inhabilitats per exercir càrrecs públics no podran formar part del govern. Tampoc s’acceptaran al govern persones pertanyents a la maçoneria.

Immigració

Mà de ferro en la gestió de la immigració i polítiques socials dirigides només a italians, com la gratuïtat de les guarderies o l’accés a la renda de ciutadania. Desapareix l’obligatorietat de fer les prèdiques en italià a les mesquites, com proposava l’últim esborrany, però es crearà un registre de tots els imams islàmics i s’investigarà el finançament de les mesquites, que seran tancades si es demostra que propaguen un credo radical o han estat construïdes il·legalment.

stats