CRISI HUMANITÀRIA
Internacional 29/08/2015

La tragèdia continua: 71 morts al camió i 200 al mar

Detinguts a Hongria els traficants del vehicle en què es van trobar els cadàvers

Isaac Lluch
3 min
El camió on es van trobar els cossos estava abandonat en una carretera a Àustria.

MunicLa consternació per l’anguniosa mort dels refugiats que van ser trobats dijous a l’interior d’un camió en una carretera austríaca és enorme. La xifra de víctimes és més gran del que es pensava inicialment: 71 persones van perdre la vida en el vehicle frigorífic d’uns traficants. El que hi va trobar la policia és tan espantós que l’actual debat sobre la gestió de la crisi migratòria queda per un moment en un segon pla. El mateix dijous a la nit al voltant de 200 immigrants van morir en enfonsar-se les embarcacions en què viatjaven a les costes de Líbia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia austríaca va presentar ahir nous resultats de les investigacions després de la trobada dels 71 refugiats morts: es tracta de 59 homes, vuit dones i quatre nens, tres d’entre vuit i deu anys i una nena que no arribava als dos. Un document de viatge va permetre determinar que com a mínim una part dels refugiats eren sirians, segons va exposar el director de la policia de l’estat federat austríac del Burgenland, Hans Peter Doskozil.

Sobre les causes de la mort no es va poder donar encara cap dada. Una primera exploració del camió va permetre apuntar, però, que les persones podrien haver mort asfixiades i que estaven mortes com a mínim 24 hores abans que la policia entrés al camió. Segons la televisió austríaca ÖRF, els refugiats entatxonats a l’interior del vehicle van lluitar desesperadament per intentar alliberar-se. L’espai de càrrega del camió va ser abonyegat i parcialment esberlat. Les autoritats, però, no van confirmar res.

A la pregunta de per què el camió no va ser controlat en un tram de la ruta dels Balcans tan freqüentat pels traficants de persones, Doskozil va excusar-se: “Per aquí passen diàriament 3.000 vehicles d’aquest tipus i no és possible garantir un control íntegre”. Les investigacions se centren ara a desactivar la suposada banda de criminals que hi ha al darrere d’aquest drama humà. Les autoritats van confirmar ahir que han sigut detinguts a Hongria quatre presumptes traficants. Es tracta d’un afganès amb carnet d’identitat hongarès i tres ciutadans búlgars, entre els quals el propietari del camió. Els investigadors apunten que “amb gran seguretat” els altres dos homes van conduir el vehicle. Per a Doskozil, els quatre sospitosos ocuparien “l’esglaó més baix d’una estructura criminal organitzada”.

El rerefons de la tragèdia

La fiscalia d’Eisenstadt entén que els detinguts seran traslladats a Àustria, on podrien ser acusats de tràfic de persones, de “perillositat comuna seguida de mort” (que seria l’homicidi imprudent en el Codi Penal espanyol) i fins i tot d’assassinat. A més de les detencions, les autoritats hongareses haurien escorcollat domicilis per intentar aclarir el rerefons de la tragèdia. La portaveu de la direcció policial regional de Budapest, Viktoria Kovacs-Csiszer, va informar que 20 persones van ser interrogades per la policia.Les autoritats austríaques van comunicar que a la regió del Burgenland, limítrofa amb Hongria, van ser interceptats en els últims dos dies centenars de refugiats. En els pròxims dies compten que s’aguditzarà la problemàtica dels traficants de persones perquè s’acosta la finalització de la tanca fronterera hongaresa. La ministra austríaca de l’Interior, Johanna Mikl-Leitner, va exigir procedir de manera més rigorosa contra els traficants de persones i la implementació de camins legals fins a Europa per als refugiats.

El drama humà d’Àustria ha horroritzat la política europea. “Una dimensió així de patiment deixa mut a qualsevol”, va apuntar el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert. El vicecanceller germànic, Sigmar Gabriel, va raonar que la mort de 71 refugiats en un camió demostra que “la situació desesperada d’unes persones es converteix en negoci per a d’altres, sense considerar la salut ni la vida”. Berlín va tornar a exigir una solució conjunta europea a la política d’asil. En molts països del món l’extrema necessitat i l’esperança dels refugiats són una font de lucre per a les xarxes de traficants de persones.

La tragèdia s’accentua al sud

Prop d’un centenar de persones que fugien de la guerra de Síria i l’Àfrica subsahariana van morir la nit de dijous a divendres ofegades en enfonsar-se les seves embarcacions davant de les costes de Líbia, segons fonts oficials. L’ACNUR també va informar que un centenar més continuaven desaparegudes després dels naufragis, amb la qual cosa la xifra de víctimes mortals podria rondar els 200. El primer dels vaixells localitzats portava 50 persones i el segon prop de 400. L’ONU apunta que més de 310.000 persones han aconseguit arribar a illes gregues i italianes del Mediterrani el 2015, una xifra molt elevada comparada amb les 219.000 que van arriscar la vida l’any passat.

stats