Internacional 01/10/2014

Bloomberg demana a Rajoy que accepti un referèndum a Catalunya i que faci campanya pel 'no'

L'agència nord-americana reclama al president espanyol que reformi la Constitució per permetre un referèndum similar al d'Escòcia

Ara
2 min
Cameron i Rajoy en la reunió del 08/04/13

BarcelonaBloomberg, el gegant de la comunicació nord-americà especialitzat en informació econòmica, demana a Rajoy que "reconegui els seus errors" i deixi votar els catalans com ha fet David Cameron a la Gran Bretanya. En un editorial publicat a la seva web de notícies i signat pels editors, Bloomberg demana al president espanyol que cedeixi més autonomia a Catalunya –inclòs el pacte fiscal–, reformi la Constitució, permeti la celebració d'un referèndum, i es posi a fer campanya pel 'no', com ha fet el primer ministre britànic a Escòcia.

El text és molt dur amb Rajoy. Diu que és "un error" impedir la consulta "amb evasives" i demana que actuï per "evitar una possible espiral de desobediència civil o fins i tot de violència". També reclama "una mica d'habilitat" política, especialment amb "provocacions" com la crida del ministre Wert d'espanyolitzar els alumnes catalans.

"Com els escocesos, els catalans volen un referèndum d'independència. A diferència dels britànics, els espanyols no deixen que es faci", comença l'article publicat a la secció 'View'. L'editorial recorda que el Tribunal Constitucional ja va tombar la sentència de l'Estatut i que des de llavors el sentiment independendista ha crescut exponencialment a Catalunya.

Segons Bloomberg, "Rajoy hauria d'anar a Catalunya i reconèixer, en persona, els errors que ha comès el seu partit". Per a fer les passes següents, diu el mitjà, "només caldria mirar" més enllà del Mar del Nord. Els editors de Bloomberg demanen començar les negociacions oferint més autonomia a Catalunya i un major control dels seus impostos. El punt fonamental per desbloquejar la crisi política, però, és una reforma de la Constitució que permeti que les autonomies puguin votar la secessió.

En paral·lel, Bloomberg demana al president espanyol que comenci la campanya pel 'no' al referèndum per mostrar als catalans –i bascos i gallecs– "que estan millor dins d'Espanya". El mitjà defensa que un dels avantatges del referèndum d'Escòcia va ser el debat públic entre els partidaris de la independència i els que no.

stats