Internacional 14/05/2019

Claus per no perdre's amb les eleccions europees

L'ajornament del Brexit condiciona l'Eurocambra i la ultradreta amenaça amb equilibris històrics

Marta Rodríguez
3 min
Banderes britàniques en els escons buits del Parlament Europeu

Barcelona¿Són les últimes eleccions de la Unió Europea dels 28? Amb el Brexit no es pot dir mai, però tot sembla indicar que el Regne Unit participa per última vegada en uns comicis del club europeu, que aquests dies celebra una cimera a la ciutat romanesa de Sibiu ja sense els encara socis britànics. "La trobo a faltar", deia el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en l'arrencada de la trobada referint-se a la primera ministra britànica, Theresa May. L'absència de la delegació de Londres és merament física, perquè el divorci obliga els aliats europeus a reconstruir-se i redefinir el seu futur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Paradoxalment, són els ciutadans britànics els primers a votar, el 23 de maig, perquè mantenen el costum de convocar eleccions els dijous. El diumenge 26 obriran el gruix dels col·legis electorals i els resultats globals no es coneixeran fins aquella nit.

Qui vota en aquestes eleccions?

Les eleccions s'han convocat en els 28 estats membres de la Unió Europea i estan cridats a participar-hi uns 400 milions d'electors. Els britànics finalment també van a les urnes, perquè ara per ara encara són socis de ple dret, després de diverses pròrrogues per fer efectiu un Brexit que van demanar i que van votar en referèndum.

Quants escons hi ha en joc?

El calendari d'ajornaments del Brexit ha fet canviar els plans de Brussel·les de reduir el nombre d'escons de l'Eurocambra. Els electors escolliran 751 diputats –comptant el president de la cambra–, però si, com està previst, el Regne Unit marxa de la Unió el 31 d'octubre, l'hemicicle quedarà amb 705.

Cada estat membre escull un nombre de representants en funció de la seva demografia. Alemanya és el que té més eurodiputats assignats, amb un total de 96, i Malta i Xipre, amb sis, els que menys. Al Regne Unit n'hi toquen 73, però amb la seva marxa una part –43 escons– es repartiran entre els socis infrarepresentats i la resta es deixaran en reserva per la possibilitat de noves incorporacions.

Espanya i França són els membres més beneficiats amb el futur repartiment post-Brexit, ja que guanyen cadascun cinc eurodiputats. Espanya passarà de 54 eurodiputats a 59.

Com s'organitzen a la cambra?

Els partits polítics presenten candidatura a cada estat membre i poden ser, com a Espanya, en circumscripció única, o com a França, llistes provincials. Però un cop els eurodiputats disposen de l'acta s'organitzen per grups, en funció d'afinitats polítiques. Històricament, conservadors i socialdemòcrates s'han alternat en un bipartidisme, una alternança amenaçada amb el creixement de la ultradreta i formacions euròfobes.

Alguns líders, com Emmanuel Macron, han plantejat sense èxit la possibilitat de llistes transnacionals.

En la legislatura que ha acabat, el Partit Popular Europeu de centredreta (PPE) té 217 escons i assegura la majoria dels establiments cooperant sovint amb els socialistes i demòcrates de centreesquerra (S&D, amb 186) i els liberals d'ALDE (68). Dos grups de dreta i anti-UE liderats pel UKIP britànic i el partit de Marine Le Pen comparteixen 78 escons.

De cara a la pròxima legislatura, l'històric equilibri de famílies es pot veure afectat per En Marxa, el moviment del francès Emmanuel Macron, que podria formar grup propi, i el suport que obtingui la ultradreta, ja que les enquestes apunten que obtindria un terç del suport.

Qui tria la presidència de les organitzacions?

Les eleccions han de renovar diversos càrrecs: la presidència del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i del Consell Europeu.

Els liberals tenen la clau a Europa

La renovació dels càrrecs començarà al novembre, quan ja s'hagi produït el Brexit. Així els representants del Regne Unit no podran participar en les negociacions i s'evitarà que puguin bloquejar i dilatar el calendari en benefici dels seus propis interessos com a soci sortint.

Els 751 eurodiputats han de triar per majoria el candidat, que té un mandat renovable de 2,5 anys, és a dir, la meitat de la legislatura. A la mesa presidencial s'hi asseuen 14 vicepresidents.

Per substituir Jean-Claude Juncker, l'actual president de la Comissió Europea, els grups de l'Eurocambra ja han proposat els seus candidats abans d'acabar la legislatura, que s'hauran de sotmetre a una entrevista, a l'estil de les de feina. Són els caps d'estat i de govern dels països socis els que fan una primera tria, en funció dels resultats electorals a nivell global, i finalment el Parlament Europeu ha de ratificar el càrrec en una votació al ple. La Comissió està formada per 28 comissaris, els ministres europeus, un per cada estat membre. Després del Brexit, les àrees de la cartera del comissari britànic es repartiran amb la resta.

El Consell Europeu, que presideix Donald Tusk, també el trien els caps d'estats.

stats