ELECCIONS PRESIDENCIALS
Internacional 18/02/2013

Correa, reelegit president de l'Equador

Correa ha celebrat el seu triomf al balcó del palau presidencial i ha assegurat que "aquesta revolució no la para res ni ningú"

Agències
2 min

QuitoEls equatorians han donat aquest diumenge un triomf folgat a Rafael Correa a les eleccions presidencials, amb el que l'economista d'esquerra s'ha garantit una dècada en el poder, el mandat ininterromput més llarg en la història del país andí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com el 2009, el Correa ha tret més de la meitat del vot vàlid (descomptats sufragis nuls i blancs), segons dades preliminars, i evita concórrer a una segona volta. Aquesta vegada ha superat, fins i tot, els resultats de l'anterior elecció, el que demostra un nul desgast en el poder.

Amb prop del 50% de l'escrutini fet, gairebé el 57% de les paperetes tenien marcat el seu nom, enfront dels prop del 24% del segon candidat, l'exbanquer Guillermo Lasso.

El president del Consell Nacional Electoral (CNE), Domingo Paredes, ha assegurat que els resultats finals poden variar en un o dos punts percentuals, amunt o avall, però no més que això.

Tan bon punt s'han conegut les primeres dades de l'escrutini, Correa ha sortit al balcó del palau de Carondelet, seu de l'executiu equatorià, per agrair el suport de centenars de persones congregades a la plaça de la Independència. "Aquesta revolució no la para res ni ningú", ha dit un Correa eufòric.

Lasso, que es presentava a les presidencials per primer cop, ha reconegut la derrota i s'ha autodenominat "el segon líder polític" del país. "Aquesta nit de 17 febrer hem inaugurat l'oposició a l'Equador", ha afegit.

Els resultats preliminars són un gerro d'aigua freda per l'expresident Lucio Gutiérrez i el magnat bananer Álvaro Noboa, que amb un 6% i un 3,7% del vot, respectivament, han obtingut un suport molt inferior que en els comicis anteriors.

En una roda de premsa posterior, Correa ha afirmat que una de les grans derrotades avui "ha sigut la premsa mercantilista, que ha pres partit en aquesta campanya de manera descarada". Ja és una tònica habitual que Correa critiqui en pràcticament totes les seves intervencions els grans mitjans privats, als quals acusa de mentir en funció dels seus interessos empresarials.

El mandatari ha remarcat que el poble equatorià li ha donat "una oportunitat única i històrica" per canviar el país, i ha avançat que impulsarà un projecte de llei de comunicació a l'Assemblea Nacional per regular els "excessos" de la premsa.

Dijous passat, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ) va denunciar el deteriorament "pronunciat" del clima de llibertat de premsa durant la gestió de Correa.

Correa, que ha dedicat la victòria al president veneçolà, Hugo Chávez, ha afirmat que el gran desafiament per al seu pròxim mandat és "convertir en irreversible el canvi en les relacions de poder", de manera que mani "el poble" i no el capital.

En total, 11,6 milions d'equatorians ha estat cridats a votar aquest diumenge, dels quals prop de 286.000 resideixen a l'exterior, gairebé la meitat a Espanya.

stats