Internacional 16/02/2021

Escàndol al Perú per la distribució irregular de vacunes entre alts càrrecs del govern

Les ministres de Sanitat i d’Exteriors dimiteixen després que l'expresident Martín Vizcarra hagi reconegut que es va vacunar anticipadament i en secret

Javier de la Sotilla
3 min
Martín Vizcarra acomiadant-se després de ser cessat.

BarcelonaEl vacunagate agita el Perú i representa una nova crisi política al país, després que dijous passat l’expresident Martín Vizcarra reconegués que havia rebut en secret abans d'hora la vacuna Sinopharm contra el coronavirus. Ho va fer a l’octubre, mesos abans que el fàrmac fos aprovat per les autoritats sanitàries, en una distribució irregular de “dosis de cortesia” que el laboratori xinès va facilitar a 487 funcionaris, i que està sent investigada pel govern i la Fiscalia del Perú. L’escàndol, que també afecta ministres del govern i desenes d’alts funcionaris, ja ha forçat la dimissió de la ministra de Sanitat, Pilar Mazzetti, i la ministra d’Exteriors, Elizabeth Astete, així com la de dos viceministres, Luis Suárez i Víctor Bocangel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Van aprofitar la seva posició per ser immunitzats amb les vacunes de Sinopharm que van arribar com a complement de les que es van utilitzar als assajos clínics del país”, denunciava dilluns a la nit el president Francisco Sagasti, al càrrec des de la destitució de Vizcarra en un judici polític el novembre passat, quan va ser considerat pel congrés com a “moralment incapaç” per les acusacions de suborn que pesaven sobre ell. Sagasti, l’actual president interí, ha assegurat que els funcionaris que van rebre de manera fraudulenta la vacuna setmanes abans de la destitució de Vizcarra “no tindran lloc” al seu govern. La majoria dels seus ministres, així com diversos integrants del govern de Vizcarra, ja han dit que no van rebre la vacuna.

A més, el 14 de febrer la ministra d’Exteriors Elizabeth Astete va renunciar al càrrec després d’admetre que s’havia beneficiat de la distribució irregular. Astete ha reconegut el seu error i ja s’ha anunciat el seu successor: Allan Wagner, l’exdirector de l’Acadèmia Diplomàtica del Perú, que és la quarta persona a ocupar el càrrec en un any. També va dimitir fruit de la controvèrsia la ministra de Sanitat Pilar Mazzetti, a qui l’oposició acusa d’haver amagat el vacunagate per evitar una nova crisi de govern al país. Després de la dimissió, el president Sagasti va nomenar dissabte el nou encarregat de gestionar la pandèmia, Oscar Ugarte, que ja ha promès perseguir els culpables amb una investigació: “La comissió investigarà i determinarà com va arribar aquell lot” de vacunes per trobar els responsables de la irregularitat, tot i que “el ministeri de Sanitat té una idea de qui s’ha vacunat, i podrien ser entre 15 i 20 funcionaris”.

Investigats per la Fiscalia

La fiscal general del Perú, Zoraida Ávalos, ha anunciat una investigació preliminar contra Vizcarra i els “responsables del maneig de les dosis de cortesia”. La Universitat Peruana Cayetano Heredia (UPCH), encarregada dels assajos clínics de la vacuna xinesa de Sinopharm, es posa “a disposició per col·laborar amb totes les investigacions per part de les autoritats competents”. La universitat afirma que, a més de les 12.000 dosis que tenia assignades pels voluntaris en el procés experimental del fàrmac, va rebre’n 3.200 d'addicionals. Però, segons la institució, ni Vizcarra ni la seva dona –també acusada de vacunar-se anticipadament– formaven part del grup de voluntaris de l’estudi.

Aquest lot de dosis addicionals, o “de cortesia”, va ser administrat per l’equip d’investigació liderat pel doctor Germán Málaga, que haurà de comparèixer davant del congrés per explicar els motius pels quals van permetre vacunacions fora dels grups d’investigació. En total, el Perú té un milió de vacunes pactades amb Sinopharm, i el 7 de febrer va rebre el primer lot de 300.000 dosis, les quals ja ha començat a administrar, començant pel personal sanitari. El país ja acumula 1,2 milions de contagis i 43.703 defuncions per coronavirus des de l'inici de la pandèmia, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.

stats