El fiscal especial nord-americà de la trama russa presenta el seu informe després de dos anys d'investigacions

Mueller lliura les seves conclusions sobre els lligams entre Moscou i l'equip de campanya de Trump

El fiscal especial sobre la trama russa, Robert Mueller, ha lliurat aquest divendres el seu informe al secretari de Justícia dels Estats Units, William Barr, després de gairebé dos anys d'investigar els presumptes vincles entre Rússia i l'equip de campanya que va portar Trump a guanyar les eleccions del 2016.

Mueller va començar el maig del 2017 la investigació, que també ha examinat les finances de Trump i la possibilitat que el president hagi obstaculitzat la justícia, i hi ha imputat 34 persones, inclosos sis exassessors del dirigent nord-americà.

La decisió de publicar o no l'informe dependrà de Barr, que ha confirmat que ha rebut l'esperat document en una carta enviada als líders dels comitès judicials de la Cambra de Representants i el Senat dels Estats Units.

"[Mueller] ha acabat la investigació sobre la interferència russa en les eleccions del 2016 i sobre temes relacionats", diu Barr a l'escrit. El secretari de Justícia assegura que està "revisant l'informe" i que espera poder "comunicar [als legisladors] les principals conclusions del fiscal especial aquest cap de setmana".

"Estic compromès amb la màxima transparència possible, i els mantindré informats respecte a l'estat de la meva revisió", ha indicat Barr, que fa un mes que ocupa el càrrec. La Casa Blanca s'ha limitat a dir que esperava que el procediment "segueixi el seu curs".


La setmana passada, la Cambra de Representants va votar unànimement a favor que es fes públic l'informe de Mueller, i el mateix Trump va dir dimecres que no li importava que el document es desclassifiqués. "Que surti a la llum. Que la gent ho vegi", va dir Trump, que considera la investigació una "caça de bruixes il·legal".

Trump, acorralat per dos cops judicials

La investigació ha portat a presentar càrrecs contra l'excap de campanya de Trump, Paul Manafort, i la seva mà dreta, Rick Gates; i contra un exassessor del llavors candidat republicà, George Papadopoulos.

També han estat imputats l'exadvocat de Trump Michael Cohen; el seu primer assessor de Seguretat Nacional a la Casa Blanca, Michael Flynn; i l'excol·laborador del president Roger Stone.
Dels 34 imputats, 26 són de nacionalitat russa, i Mueller també ha inculpat tres companyies de Rússia, entre les quals hi ha Internet Research Agency, acusada de llançar "una guerra informativa" a les xarxes socials per dividir la societat nord-americana.