Internacional 08/04/2019

Les tropes de Khalifa Haftar bombardegen l'aeroport de Trípoli

L'ofensiva rebel a Líbia ja ha deixat 21 morts i 27 ferits, i la tensió i la violència creixen

Ara
2 min
Membres de l'Exèrcit Nacional de Líbia fent el gest de la victòria a Bengasi, de camí a Trípoli

BarcelonaL'escalada de tensió i violència a Líbia, que fa témer l'esclat d'una nova guerra civil, ha deixat ja 21 morts i 27 ferits des que va començar, dijous passat. Des de fa tres dies, l'Exèrcit Nacional de Líbia, comandat per Khalifa Haftar, avancen cap a Trípoli, en una ofensiva que tira per terra les esperances que tenia l'ONU en les converses entre els dos bàndols per començar a perfilar un full de ruta per al país, sumit en el caos i el descontrol des de la caiguda del règim de Gaddafi, el 2011.

Les últimes informacions apunten que les forces del militar Haftar han bombardejat aquest dilluns a la tarda l'aeroport de la capital líbia. Degut als atacs aeris, dirigits contra el perímetre de l'aeroport, les autoritats han tancat Mitiga –l'única terminal aèria operativa de la capital–. Segons l'agència Reuters, de moment no s'han reportat víctimes d'aquest atac.

Les tropes de l'operació militar contra Trípoli de la milícia de Haftar ja són a les portes de la capital. De fet, afirma haver arribat a la perifèria sud i haver agafat el control de l'antic aeroport internacional, tot i que les autoritats militars de Trípoli ho han negat.

El govern libi de Trípoli, reconegut per la comunitat internacional, ha llançat una contraofensiva per frenar les tropes de Khalifa Haftar. Aquesta resposta ha sigut anomenada 'volcà de la ira'.

Washington retira les tropes

Mentrestant, la Casa Blanca ha donat l'ordre per a la retirada "temporal" de part de les seves tropes desplegades a Líbia a causa de l'"augment de disturbis" a les portes de Trípoli, la seu d'un dels dos governs d'aquest estat fallit i l'únic que reconeix la comunitat internacional.

Aquesta retirada dels soldats nord-americans és un avís que la situació s'agreuja a mesura que passen les hores i les tropes de Haftar continuen imparables, cosa que es tradueix en un augment del risc de caure en una nova guerra civil i un nou bany de sang.

Fayez al-Sarraj, el president 'in pectore' del govern de Trípoli, és l'interlocutor de la Unió Europea en una qüestió tan sensible com és el control dels fluxos de la immigració irregular que des de les costes líbies intenta arribar a Itàlia.

Sense un dispositiu europeu de rescat i amb els vaixells de les ONG amb problemes per aconseguir un port segur on desembarcar els nàufrags, la ruta del Mediterrani central està tutelada pels guardacostes libis, acusats d'abusos i de tornar els nàufrags cap a Líbia, violant les lleis internacionals del dret d'asil.

L''Alan Kurdi' es desespera al Mediterrani

El vaixell humanitari 'Alan Kurdi', amb 64 persones a bord des de dimecres passat, va demanar diumenge a Malta que permeti el desembarcament arran de la negativa d'Itàlia a donar-li un port segur. El govern de Roma, que manté el seu territori vetat als vaixells, va acceptar fer-se càrrec només de dues mares amb els seus fills d'un i quatre anys, però es van negar a separar-se del grup.

L'embarcació, de l'ONG alemanya Sea Eye, és a prop de l'illa de Malta, i va recollir la seixantena de persones procedents de Líbia, on han manifestat que no volen tornar perquè saben que els esperarien unes condicions d'esclavatge.

stats