Estats Units

Té 18 anys, és alcalde i ha fet història

El jove dels Estats Units Jaylen Smith dirigirà la política local d'Earle, un municipi rural d'Arkansas

2 min
Una imatge del jove Jaylen Smith.

WashingtonJaylen Smith es va graduar a l'institut el maig passat i aquest gener, vuit mesos després, ha agafat les regnes del seu poble, Earle. Als seus 18 anys, ha estat escollit alcalde d'aquest municipi rural a Arkansas, amb una població de gairebé 2.000 habitants. Es convertirà així en l'alcalde afroamericà més jove de la història dels Estats Units. "Ciutadans d'Earle, Arkansas, és oficial! Soc el vostre nou alcalde", va publicar a Facebook tot just saber-se la seva victòria per 235 a 185 vots. "Ha arribat l'hora de construir un millor capítol per a la ciutat", va afegir el jove candidat del Partit Demòcrata.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Smith, que s'esperava la victòria, va guanyar amb quatre promeses clares: reforçar la seguretat, mantenint obert el departament de policia les 24 hores; derruir les cases abandonades i reconstruir-les amb arquitectures més modernes; implementar un sistema de transport públic amb connexió a les grans superfícies comercials, i crear llocs de feina per als joves. A més, ha dit que treballarà per retornar al poble un gran supermercat, ja que l'únic que hi havia a tot Earle va haver de tancar fa uns anys. "Per algun lloc s'ha de començar –va dir en una entrevista al Washington Post–. No volia esperar als 30 o 40 anys per convertir-me en alcalde quan ho puc ser ara mateix". Tot i així, Smith no és el primer alcalde amb 18 anys dels Estats Units, ja que aquesta fita ja la va aconseguir l'any 2005 Michael Sessions, en la cursa al consistori de Hillsdale, Michigan. Però sí que serà el primer afroamericà a ser escollit amb aquesta edat en tota la història dels EUA.

Durant la seva campanya, va rebre els consells de Frank Scott, l'alcalde de la ciutat de Little Rock, Arkansas, de més de 200.000 habitants. Scott, que també presideix l'Associació d'Alcaldes Afroamericans, va celebrar la victòria de Smith elogiant la seva actitud: "Estic orgullós de la seva voluntat d'entrar al servei públic en una edat tan primerenca i dels seus objectius per a la ciutat". "Estic molt emocionat pel Jaylen i per tota la comunitat d'Earle, atès que es converteix en l'alcalde afroamericà més jove del país".

"Una motivació per fer-ho millor"

L'ambició de lideratge l'ha acompanyat durant els darrers anys a l'institut, en què afirma que s'ha estat "preparant per a aquest moment". De fet, va ser el president de l'associació estudiantil del seu institut i ha ocupat posicions de lideratge en diversos clubs escolars. Des de l'Ajuntament, buscarà "atraure els joves" a la seva organització i "convèncer-los perquè siguin líders de les seves comunitats".

A partir d'ara, Smith compaginarà les seves obligacions com a alcalde amb els estudis de dret a la Universitat Estatal d'Arkansas. Malgrat que ara com ara prioritza la política local, aspira a convertir-se algun dia en fiscal. Tanmateix, no amaga la seva limitació: a causa d'una discapacitat cognitiva diagnosticada quan era un nen, ha hagut de rebre una educació especial que li ha facilitat l'aprenentatge. Però "aquesta discapacitat no em treu el que soc capaç de fer –afirma al diari nord-americà The Hill–. De fet, em motiva encara més a aconseguir coses grans".

"És increïble poder trencar barreres i obstacles", celebra Smith. Davant les crítiques d'aquells que el veuen massa jove per a aquesta responsabilitat, assegura que ho utilitzarà "com una motivació per fer-ho millor".

stats