Trump, a la primera sessió del judici pel cas Stormy Daniels: "És una persecució política"

La selecció dels 12 membres del jurat marca l'inici d'un procés que es preveu llarg

3 min
Donald Trump torna als jutjats després d'un descans en el judici pel cas Stormy Daniels

WashingtonDonald Trump s'ha convertit aquest dilluns en el primer expresident dels Estats Units que seu al banc dels acusats en un cas criminal. El magnat ha comparegut davant del tribunal de Manhattan per assistir a la primera sessió del judici pel cas Stormy Daniels, un cas que, més enllà de ser històric, també pot acabar trastocant la campanya electoral si Trump és declarat culpable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Just abans d'entrar dins la sala de justícia (que no pot ser televisada segons la normativa estatal de Nova York), Trump ha tornat a dibuixar-se com la víctima d'una "persecució política". "Això és un assalt als Estats Units. Mai havia passat res com això", ha dit davant les càmeres que s'apilaven a l'entrada del tribunal.

En total, Trump s'enfronta a 34 delictes entre els quals el de falsificació de documents per ocultar el pagament que va fer a l'actriu porno Stormy Daniels per comprar el seu silenci. El magnat havia mantingut relacions amb ella i volia ocultar-ho de cara a les eleccions del 2016. L'actualment exadvocat de Trump Michael D. Cohen va ser qui es va encarregar de fer el pagament a l'actriu, i va confessar que en total li va donar 130.000 dòlars.

L'elecció dels 12 membres del jurat ha ocupat la sessió d'aquest dilluns i probablement s'allargarà dues setmanes o més. La dilatació d'aquest procés, de fet, podria fer que el judici s'acabés estirant fins al juny, però elegir qui seran els membres del jurat que dictaminarà si Trump és culpable o no, no és una qüestió menor. Es tracta de jutjar una figura política (i molt controvertida al país) que té molts detractors i també seguidors acèrrims. És per això que més d'un centenar de candidats han estat cridats al tribunal aquest dilluns.

No cada dia hi ha la possibilitat de ser convocat per decidir sobre el destí d'un expresident dels EUA i potencial presidenciable. Els mateixos candidats poden demanar que se'ls descarti si consideren que no seran prou imparcials, mentre que els que sí que vulguin tenir la possibilitat d'acabar conformant el jurat han de respondre a 42 preguntes que s'han recollit abans del judici.

Durant el procés, el jutge Juan M. Merchan, tindrà el poder d'excusar o eliminar candidats. Els advocats de Trump també podran demanar que algun dels candidats sigui desqualificat com a potencial membre del jurat si en justifiquen els motius. Així i tot, la fiscalia juga amb avantatge en aquest cas, ja que les persones que han estat triades com a potencials candidates a ser membres del jurat són de Manhattan, una de les zones més demòcrates i progressistes de tots els Estats Units. La defensa de Trump espera que hi hagi una absolució o que algun dels membres del jurat s'abstingui, fet que podria provocar l'anul·lació del judici. Això es deu al fet que per arribar a un veredicte es requereix que hi hagi unanimitat entre els 12.

Escenari per fer campanya

Encara que aquest dilluns i els pròxims dies només s'hagi de deliberar per triar els membres del jurat, Trump segurament assistirà a la majoria de les sessions per repetir l'exitosa fórmula que ja va dur a terme durant el judici pel cas de l'escriptora E. Jean Carroll: convertir la sala de justícia en un escenari des d'on fer campanya i erigir-se en un màrtir perseguit injustament. Ja ho ha fet aquest dilluns només arribar al tribunal.

Des que se'l va imputar per aquest cas, Trump ha negat la seva culpabilitat i ha esgrimit que es tracta d'una acusació "motivada políticament" i "infundada", encara que el terme que més li agrada per referir-se al judici –i als altres cinc processos judicials oberts contra ells– és "caça de bruixes".

Aquest rol de víctima li ha donat bons resultats al procés de primàries i també en qüestió de finançament: només la seva foto policial (una imatge que tindria la capacitat d'enfonsar la carrera de qualsevol polític) li va permetre recaptar 45,5 milions de dòlars en tres mesos. Ara bé, l'altra cara de la moneda és que tota la trama judicial on a més d'aquest cas, n'hi ha altres tres penals i dos civils, també ha drenat considerablement les seves arques de campanya.

En aquest context, el jutge Merchan també ha hagut d'aplicar una ordre de silenci, vetant l'expresident d'atacar els testimonis, fiscals, jurats i a la família del jutge. Les setmanes anteriors a l'inici del judici, Trump s'havia dedicat a atacar a la filla de Merchan a les xarxes socials i la va convertir en un blanc pels seus seguidors.

El judici pel cas de Stormy Daniles és l'únic que té garanties de resoldre's abans de les eleccions. Els altres dos casos federals (el dels papers de Mar-A-Lago i el de l'assalt del Capitoli) i l'estatal per intentar canviar els resultats electorals de Geòrgia podrien acabar posposant-se fins després del novembre.

stats