Internacional  /  Estats Units 14/04/2023

Què sabem de Teixeira, el filtrador dels papers del Pentàgon?

El jove de 21 anys, racista i pro armes, volia impressionar els seus companys d'un xat de videojocs

3 min
Una fotografia penjada a les xarxes del detingut per la filtració de documents classificats, Jack Teixeira.

BarcelonaTé un aspecte infantil, i fins i tot va amb uniforme. El jove de 21 anys detingut com a principal sospitós de la filtració massiva de documents classificats dels Estats Units no és el típic talp de l'administració amb objectius polítics. Racista, ultrareligiós i amant de les armes –o almenys això és el que es desprèn dels seus comentaris i vídeos penjats a les xarxes socials–, Jack Douglas Teixeira ha deixat en evidència l'espionatge del govern dels Estats Units a països aliats, i ha generat un conflicte diplomàtic de primer ordre. El que es va coneixent sobre ell, però, apunta que la seva intenció no era que això transcendís als mitjans, sinó que simplement volia impressionar els seus companys de xat.

Teixeira treballava al departament d'intel·ligència de la Guàrdia Nacional Aèria de Massachusetts, on presumptament tenia accés a documents classificats. Al mateix temps, liderava un grup de discussió anomenat Thug Shaker Central a la plataforma Discord, molt popular entre els jugadors de videojocs. Allà es feia dir OG, i era un pèl més gran que la resta d'integrants d'aquest grup privat, entre 20 i 30 adolescents de diversos països.

Adolescent durant la pandèmia

El mateix Teixeira fa només tres anys que es va graduar a l'institut, l'any 2020. En aquella mateixa època, en plena pandèmia, va crear el grup de xat a Discord, on es compartien mems racistes i es parlava d'armes i videojocs. Un any abans s'havia enrolat a la secció 102 d'intel·ligència de la Guàrdia Nacional Aèria de Massachusetts. L'any passat va ser ascendit a pilot recluta d'aquest cos, una reserva de l'aviació nord-americana, i treballava a la base Otis de la Guàrdia Aèria Nacional a Cape Cod, com a oficial de Sistemes de CiberTransport, segons el títol oficial. A més, segons informa el Washington Post, la seva família estava vinculada també al servei militar: el seu padrastre havia servit 34 anys a l'exèrcit i la seva mare treballava en organitzacions d'ajuda als veterans de guerra.

En el seu grup de xat, Teixeira va explicar que treballava en una base militar on hi havia estrictes mesures de seguretat que no permetien entrar-hi amb mòbil. Segons han explicat alguns dels membres del grup als mitjans nord-americans, el jove sovint els donava lliçons sobre política internacional, exhibint l'argot del departament de Defensa, i aviat va començar a compartir amb ells imatges de documents classificats. De vegades, però, eren anotacions a mà que havia fet ell perquè no podia prendre imatges.

El jove Jack Teixeira en el moment de ser detingut com a sospitós de la filtració de documents classificats del Pentàgon.

"Aquest paio era un cristià, antiguerra, que només volia informar alguns dels seus amics sobre el que estava passant", ha explicat un dels membres del grup al New York Times. "Ell era l'home, el mite. I ell era la llegenda. Tothom el respectava", afegia. Algun cop s'havia enfadat perquè els seus companys no feien prou cas als documents que mostrava i estaven més interessats en els vídeos de YouTube. "Es va emprenyar, i va dir diverses vegades «Si no interactueu amb ells [els documents], deixaré d'enviar-los»", explicava un altre membre del grup al Washington Post.

Segons ells, Teixeira simplement volia "mantenir-los informats" sobre les operacions secretes del govern i el que passava al món, però mai va tenir la intenció que allò sortís fora del grup i arribés a la llum pública. Els documents, però, van arribar a altres plataformes online i de seguida van ser recollits per mitjans de comunicació, primer a Rússia i després arreu. Les filtracions deixaven en evidència la debilitat del suport militar dels Estats Units a Ucraïna. De fet, van ser rebudes com una galleda d'aigua freda al país, ja que posa en dubte l'efectivitat de la tan anhelada contraofensiva militar que Kíiv planejava per a l'arribada del bon temps.

El que també ha transcendit és el perfil ideològic del jove detingut, que compartia amb força membres del seu grup de xat. En un vídeo penjat a les xarxes, Teixeira apareix disparant en un camp de tir amb un rifle i proferint consignes racistes i antisemites. Entre les discussions que el cas ha generat en els mitjans nord-americans plana sobretot el dubte sobre com algú tan jove i a sobre amb visions racistes com aquestes podia tenir accés a documents classificats de tan alta sensibilitat, i sobretot com va poder fotografiar-los o treure'ls d'una base amb tantes mesures de seguretat. Segons s'ha fet públic aquests dies, més d'1,25 milions de persones entre funcionaris civils i militars i contractistes privats tenen accés a aquest tipus de documents classificats del govern dels Estats Units.

stats