Internacional 07/01/2013

Obama escull el seu assessor de contraterrorisme per dirigir la CIA i un republicà per liderar el Pentàgon

El president nomena John Brennan "per la seva integritat i capacitat de treball". Chuck Hagel és l'opció de la Casa Blanca per substituir Panetta com a secretari de Defensa i demostrar que la seguretat dels nord-americans no entén de partits

Ara / Agències
2 min
John Brennan i Chuck Hagel (dreta). REUTERS

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha nomenat aquest dilluns un exsenador republicà nou secretari de Defensa. Chuck Hagel serà l'encarregat de portar les regnes del Pentàgon en substitució de Leon Panetta. I el fins ara assessor d'Obama en matèria de contraterrorisme, John Brennan, ha estat nomenat nou director de la CIA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama ha lloat el servei de Hagel als Estats Units com a combatent al Vietnam, com també el coratge del seu germà petit Tom. Ambdós germans van lluitar braç a braç en aquesta guerra i van salvar-se la vida diverses vegades, i es van convertir així en els únics germans coneguts en servir en el mateix batalló d'infanteria. El president també ha dit que Hagel "representa la cooperació entre els dos partits necessària a Washington". De fet, tot i haver estat senador republicà, Hagel ha donat suport a iniciatives demòcrates i ha defensat retallades en despesa militar nacional. "És l'esperit que vull al meu equip, no som demòcrates o republicans, som americans. No ens hem de guiar per l'interès del partit, sinó del país", ha afegit. La decisió d'Obama, però, no ha agradat al sector més conservador dels republicans, que considera el nou secretari de Defensa i cap de les forces armades tebi pel que fa l'aliança dels Estats Units amb Israel.

Les paraules més càlides d'Obama, però, han estat per a Brennan, a qui també ha fet somriure amb un parell de bromes."Ha estat un dels meus assessors més propers, i també amic", ha admès el president, que considera el nou director de la CIA, de 57 anys, un dels homes més treballadors del seu equip. "Si bé a la Casa Blanca ja som coneguts per treballar molt, Brennan és llegendari per ser el que més". El ja exassessor presidencial en matèria de contraterrorisme ja va ser candidat a dirigir la CIA el 2008, després de la victòria demòcrata, però ell mateix va retirar el seu nom de la llista per polèmiques amb els mètodes utilitzats durant els interrogatoris en el mandat de George W. Bush. Com a mà dreta d'Obama en la lluita antiterrorista, va participar de forma molt activa en l'operació que va suposar la captura i la mort d'Ossama bin Laden. El seu nomenament haurà de ser ratificat pel Senat.

stats