CRISI DIPLOMÀTICA

Un error d'Obama sobre l'Holocaust indigna Polònia

El president nord-americà s'ha referit als "camps de concentració polonesos" en lloc dels "camps nazis". El primer ministre polonès ha exigit disculpes als Estats Units

Polònia ha demanat una disculpa sincera a Washington després que el president dels Estats Units, Barack Obama, parlés dimarts a la nit de "camps d'extermini polonesos" durant l'entrega d'un premi a un soldat de la resistència que va alertar el món de l'Holocaust nazi, perpetrat en gran part sobre el territori de l'avui Polònia.

"La Casa Blanca s'ha de disculpar per un error tan ultratjós", va assenyalar el ministre d'Exteriors, Radoslaw Sikorsko, en el seu compte de Twitter dimarts. "És una llàstima que la ignorància i la incompetència eclipsessin una cerimònia com aquesta".

Un portaveu del departament de Seguretat Nacional dels EUA, Tommy Vietor, va reaccionat a l'error: "El president es va equivocar –feia referència als camps d'extermini nazis a Polònia–. Lamentem aquest error, que no ha de fer oblidar la clara intenció d'homenatjar Karski i aquests ciutadans valents que estaven al costat de la dignitat humana davant la tirania".

Però el primer ministre polonès, Donald Tusk, no n'ha tingut prou i demana la disculpa directa d'Obama. "Quan algú diu 'camps d'extermini polonesos' està negant l'existència dels nazis, per tant, també negant la responsabilitat alemanya, i de Hitler", ha argumentat. Tusk ha demanat a Washington que resolgui l'error donant suport justament a Varsòvia en contra d'aquesta retòrica.

La cerimònia de dimarts sobre l'Holocaust era per entregar un premi pòstum a Jan Karski, que va convertir-se en un dels primers testimonis visuals de l'Holocaust després d'escapar-se del gueto de Varsòvia i d'un camp nazi. Karski va viatjar fins a Londres, Washington i allà on fos possible denunciant l'extermini sistemàtic de jueus.