Escòcia aprova per unanimitat la llei pel referèndum

També valida la pregunta, que serà: "Hauria de ser Escòcia un país independent?"

Els diputats escocesos han aprovat aquest dijous per unanimitat el projecte de llei per poder celebrar el referèndum el 18 de setembre de l'any que ve, així com la pregunta de la consulta.

"Podem estar orgullosos perquè estem passant una legislació que posa el futur d'Escòcia a les mans d'Escòcia", ha dit la vice primera ministra, Nicola Sturgeon, del Partit Nacional Escocès (SNP, en les seves sigles en anglès).

"Espero que els escocesos aprofitin aquesta oportunitat, aprofitin el seu futur i la perspectiva d'una millor Escòcia amb un clamorós vot afirmatiu el pròxim setembre", ha afegit la número dos del partit.

Els joves també podran votar

La llei aprovada posa límits a les despeses dels partits polítics i altres organitzacions durant la campanya, que s'iniciarà setze setmanes abans del referèndum. A més, els diputats han ratificat que els joves de 16 i 17 anys podran votar.

"Hauria de ser Escòcia un país independent?" és la pregunta a la qual hauran de respondre a les urnes els escocesos i que aquest dijous han validat també per consens els diputats.

Els polítics demanen calma durant el debat

Tant els partidaris del sí com els del no han demanat que el debat sigui respectuós. Malcom Chishol, diputat del Partit Laborista, que farà campanya pel no en el referèndum de la independència, ha afirmat que no s'ha d'anar "a la guerra" i ha afegit que les dues parts implicades "no són enemics".

" Tots vivim al mateix país, tots compartim molts dels mateixos valors", ha assenyalat Chishol , en un discurs que ha sigut aplaudit per l'SNP, partidari de la separació. 

Directrius per a l'Escòcia independent

Ara s'espera que el 26 de novembre l'executiu escocès presenti el 'Llibre blanc', que són les directrius de com funcionaria una Escòcia independent.

Drew Smith, portaveu en temes constitucionals dels laboristes, ha destacat que fins ara el debat s'ha centrat "en moltes qüestions del procés –quan es durà a terme el referèndum, què votaran".

Un cop superat això, ha dit que el seu partit espera "amb interès" el 'Llibre Blanc' perquè "hi ha una necessitat de respostes sobre les qüestions de fons".