Publicitat
Publicitat

REGNE UNIT

Escòcia fa pagar més als universitaris britànics que als Erasmus

El govern de l'independentista Alex Salmond diu que la iniciativa ha nascut de la necessitat de donar prioritat als escocesos. La mesura ha aixecat una forta polèmica al Regne Unit

Comença el curs universitari a Escòcia, però amb noves tarifes per a les matrícules. Segons explica el New York Times, d'acord amb una mesura aprovada al Parlament escocès al desembre, els britànics que estudiïn a partir d'ara a les universitats d'Escòcia hauran de pagar una taxa extra.

El govern de l'independentista Alex Salmond diu que la mesura ha nascut de la pura necessitat, perquè al Regne Unit tothom té dret a entrar a qualsevol universitat. Històricament, però, les universitat escoceses han pres més prestigi i molts britànics hi estudien – com la monarquia a Saint Andrews, per exemple. El govern considera que s'ha de prioritzar l'alumnat escocès, que és qui paga l'ensenyament del seu país.

La mesura, però, ha aixecat una forta polèmica. Els estudiants britànics la consideren injusta. Mentre els escocesos hauran de pagar una matrícula estàndard, que potser no supera els mil euros, els estudis a un britànics poden costar de 5.000 a 12.000 euros l'any.

Tracte preferent als Erasmus

La paradoxa d'aquest sistema, però, és que els estudis a qualsevol estudiant d'Erasmus els surten més barats que a un britànic. Salmond ja ha avisat de possibles canvis en aquest sentit.

La universitat de Saint Andrews ha arribat, de moment, a un acord amb els seus alumnes britànics perquè no marxin. Si es queden a acabar tota la carrera, no hauran de pagar aquest semestre.

Etiquetes

Més continguts de