Internacional Europa 11/05/2023

La batalla clau de Bakhmut es complica per a Putin

Ucraïna assegura que ha guanyat terreny a la ciutat mentre creix la mala maror entre Wagner i el Kremlin

3 min
Una imatge recent de uns doldats de l'exèrcit ucraïnès disparant un obús D30 contra una línia de front prop de la ciutat de Bakhmut

BarcelonaLa batalla de Bakhmut s'allarga i, de fet, es complica per a l'exèrcit rus. La festa nacional russa del Dia de la Victòria ha passat finalment sense l'anhelat triomf simbòlic que Putin esperava en aquesta ciutat. I Bakhmut no només resisteix, sinó que comença a donar alguna alegria al bàndol ucraïnès. El fundador del batalló d'Azov, ucraïnès i ultradretà, Andrí Biletski, ha penjat un vídeo a Telegram aquest dimecres on diu que "la tercera brigada d'assalt" d'Ucraïna ha eliminat en les últimes hores dues companyies de l'exèrcit rus, que han estat "destruïdes completament".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Biletski, Ucraïna ha aconseguit alliberar una zona de 3 quilòmetres per 2,6 quilòmetres a Bakhmut, de manera que ha retallat l'avantatge que tenien les tropes russes a la ciutat. La brigada ucraïnesa que ha aconseguit aquest avenç està integrada per veterans d'Azov, és a dir, combatents del grup ultra ucraïnès que probablement van lluitar a Mariúpol l'any passat i que han estat enviats a aquesta zona del Donbass, però integrats ara dins de l'exèrcit regular, expliquen des de la Societat d'Estudis Militars. Tot i que no ha aportat proves, Biletski també ha assegurat que els mercenaris de Wagner han patit "importants baixes", segons explica el diari independent rus Meduza.

Segons l'Institute for The Study of War (ISW), de fet, els mercenaris de Wagner haurien perdut 500 homes, entre morts i ferits, el mateix 9 de maig, Dia de la Victòria. El líder dels Wagner, Ievgueni Prigojin, ha responsabilitzat d'aquestes pèrdues la 72a brigada motoritzada russa, que hauria abandonat les seves posicions a Bakhmut el mateix dia. "Tots fugen, i deixen una secció del front de prop de dos quilòmetres de llarg i 500 metres de profunditat. Per sort, nosaltres hem aconseguit mantenir-la", assegurava en un altre vídeo a les xarxes.

La batalla per Bakhmut, doncs, torna a lliurar-se carrer per carrer, ara amb el suport dels veterans d'Azov en el bàndol ucraïnès i amb una profunda divisió en el bàndol rus. Prigojin no ha retirat les seves tropes de la ciutat, tal com va amenaçar de fer la setmana passada, malgrat que, segons diu ell mateix, dilluns va rebre només un 10% de les municions que se li havien promès.

Soldats de la 93a Brigada d'Ucraïna lluiten  entre vehicles aparcats a prop d'edificis per protegir-se el 18 d'abril de 2023, a Bahkmut, Ucraïna.

Segons l'ISW, podria haver pesat en la decisió l'amenaça del ministeri de Defensa rus d'acusar el Grup Wagner de "traïció" si es retirava de Bakhmut. Aquest dimarts, a més, Prigojin va explicar que no havia aconseguit contactar amb el general Serguei Surovikin, la persona que fa de connexió entre els Wagner i el ministeri de Defensa. Aquesta falta de comunicació "indica que Prigojin no té tanta influència en el ministeri de Defensa com ell imaginava", diuen els analistes militars de l'ISW.

Sigui com sigui, i segons Kíiv, aquesta ciutat on vivien unes 80.000 persones abans que comencés la guerra continua sent l'objectiu principal de Moscou. Serhí Txerevati, portaveu de les tropes ucraïneses a l'est, ha assegurat que la situació continua sent, efectivament, “difícil”, però que el Kremlin es veu cada cop més obligat a utilitzar unitats de l'exèrcit regular a causa de les grans pèrdues entre el grup de mercenaris Wagner.

Nou exabrupte de Prigojin, que podria ser un insult a Putin

El desafiament que va llançar la setmana passada Prigojin, quan va insultar el ministre de Defensa i el cap de l'exèrcit rus perquè no li subministraven municions, podria haver anat fins i tot més lluny aquest dimarts. El cap dels Wagner va emetre un críptic missatge a les xarxes, de nou sobre la falta de municions, en el que es va referir a algú com "l'avi feliç" que pensa que "tot va bé".

Captura del vídeo en què Ievgueni Prigojin va anunciar la setmana passada  que retiraria les seves tropes de Bakhmut.

Segons els analistes d'ISW, l'expressió podria estar fent referència al mateix president Vladímir Putin, a qui s'acostuma a anomenar com a "avi", diuen. "I l'avi feliç creu que tot està bé. Si resulta que té raó, llavors que Déu ens doni a tots salut. Però què farà el país, els nostres fills, nets, que són el futur de Rússia, i com podem guanyar aquesta guerra si, potser, estic només especulant, resulta que l'avi és un complet cabronàs?", ha dit Prigojin, segons la transcripció de Reuters. Els analistes de l'ISW apunten que si l'insult anava en efecte dirigit a Putin, Prigojin podria haver travessat una línia vermella definitivament.

Kíiv continua rebaixant expectatives sobre la contraofensiva

En els darrers dies, i davant l'expectació global, Kíiv ha intentat rebaixar les expectatives sobre la suposada imminent contraofensiva ucraïnesa. Aquest dimecres ha estat el torn del ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, que ha advertit que, probablement, aquesta ofensiva no suposarà el final de la guerra. En una entrevista al diari alemany 'Bild', el polític ha dit: "No considereu aquesta contraofensiva com l'última, perquè no sabem com acabarà. Si amb aquesta contraofensiva tenim èxit en l'alliberament dels nostres territoris, llavors direu «Sí, ha estat l'última». Però si no ho aconseguim, haurem de preparar-nos per a la següent contraofensiva". En aquest sentit, Kuleba ha reiterat que per aconseguir els seus objectius l'exèrcit de Volodímir Zelenski continua necessitant "molt més armament". Per la seva banda, i també aquest dimecres, el secretari del Consell de Seguretat Nacional ucraïnès, Oleksí Danílov, ha llançat un missatge similar. "No vull parlar de contraatac. Parlem d'operacions militars... i el pla final encara no s'ha aprovat; tenim diferents opcions i les estem considerant totes".

stats