Internacional 21/02/2013

Eleccions a Itàlia: quatre candidats, dos dies per votar i incertesa en el resultat

Itàlia decideix entre diumenge i dilluns el seu futur en unes eleccions transcendentals per al futur del país. Els italians escolliran els 630 diputats del Congrés i els 315 senadors al Senat

Mireia Córcoles
1 min
Berlusconi ha estat el centre de moltes polèmiques durant la campanya electoral

BarcelonaQui són els principals candidats?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El centreesquerrà Pier Luigi Bersani liderava les darreres enquestes, publicades la segona setmana de febrer, seguit de Sílvio Berlusconi, que darrerament es vanta d'haver escurçat la distància amb el seu rival. Els segueix Beppe Grillo, líder del Moviment 5 Estrelles, formació antisistema que ha tret rèdit dels casos de corrupció que afecten banda i banda de l'espectre polític. El tecnòcrata Mario Monti és el darrer en intenció de vot.

En quina situació es troba el país?

Itàlia és un país en recessió, amb un atur en augment –es troba a l'11,2% i entre els joves s'enfila al 36%–, una població cansada dels últims escàndols a la banca i amb molt poc marge per augmentar la pressió fiscal.

On es lliura la gran batalla?

Itàlia està governada per dues cambres amb un poder legislatiu equivalent. La Cambra dels Diputats està controlada pel grup que aconsegueixi la majoria a nivell nacional, mentre que el Senat està dividit per regions, amb un 55% d'escons de cada regió adjudicats al partit més gran. El resultat al Senat afectarà directament el repartiment final d'escons al Congrés. Així, doncs, la clau està a la primera cambra.

Quina coalició podria governar Itàlia?

Tot apunta que Bersani pactarà amb Monti.

La política italiana s'agrupa en tres grans blocs: el centredreta, amb el PDL i la Lliga Nord; el centreesquerra, amb el PD i l'Esquerra Ecologia Llibertat (SEL), i el bloc centrista, amb Monti per Itàlia i l'UDCC. La coalició de govern més probable seria la del PD amb Monti.

stats