Francis Ghilès: "Johnson és la il·lustració de la decadència de la política britànica"

Investigador sènior associat al CIDOB

2 min
El primer ministre britànic, Boris Johnson, puja a l'avió després de la cimera del G-7 el 28 de juny.

Per què Johnson s'ha resistit tant a dimitir?

— Johnson és un actor, no és un polític. És un bufó. La seva elecció fa tres anys és la il·lustració de la decadència de la política britànica i del Partit Conservador. Mai ha tingut les qualitats que calen per a una responsabilitat de primer ministre. És un mentider; intel·ligent però mentider. Ho ha sigut durant tota la seva carrera, també quan feia de periodista. És un geni des del punt de vista electoral, però és un corrupte i sempre ho ha sigut. Forma part d'aquesta classe alta anglesa que creu que té el dret etern de governar el Regne Unit.

Es pot comparar amb Donald Trump?

— En alguns aspectes es pot comparar, però no en les polítiques. Johnson és un liberal i defensa postures totalment diferents en temes com els drets de les dones, el racisme... Trump era molt més perillós que un bufó.

Francis Ghilès, investigador sènior associat del CIDOB.

Com es pot qualificar el seu govern?

— Totes les persones que ha posat en llocs ministerials són mediocres: un govern de zero. Sempre ha triat persones sense talent –amb l'excepció del ministre d'Hisenda– per poder dominar el grup. Això és el que ha conduït a la situació actual.

Què han suposat els seus tres anys al capdavant del govern britànic?

— El Brexit ha tingut un efecte molt greu sobre l'economia britànica. Els últims dos anys, ha quedat amagat pel covid. Però els últims sis mesos ha empitjorat. La pobresa està creixent, la inflació és més alta que a molts altres països europeus... També ha sigut molt perjudicial la seva manera de confrontar la Comissió Europea en tot, de no respectar l'acord amb Irlanda del Nord, que posa en perill la pau. És impossible discutir amb una persona que menteix contínuament a tothom, als seus ministres, a la població... En 300 anys, el Regne Unit no havia tingut un primer ministre tan incompetent, tan corrupte, tan mentider... La reputació del Regne Unit ara mateix és terrible, i s'ha de tenir en compte que no és un país qualsevol, sinó un dels més influents del segle XX i XXI a tot el món.

Quins són els principals reptes per al pròxim premier?

— Restablir un mínim de confiança, no només al Regne Unit, sinó amb els dirigents occidentals. Haurà de ser una feina d'equip, no d'una sola persona. El pròxim govern no serà un govern de genis, probablement serà força mediocre, però com a mínim podrà parlar amb Brussel·les, amb París, amb Washington... amb un mínim de confiança. El problema de Johnson és que mentia de forma sistemàtica. El govern d'aquests tres anys ha sigut un casino, com un teatre, una mala comèdia. Hi ha molta feina a netejar les corrupcions. Per exemple, hi ha diners d'oligarques russos al Partit Conservador. Boris Johnson hauria de ser jutjat als tribunals, seria el mínim desitjable. Si els líders poden sortir-se amb la seva sense pagar, és una desgràcia per a la democràcia.

stats