Escòcia
Internacional 19/11/2012

Una Escòcia independent seria viable econòmicament gràcies al petroli i el gas

A llarg termini, però, el nou estat escocès s'enfrontaria a un ajust fiscal més gran que la resta del Regne Unit si el petroli del Mar del Nord i els ingressos del gas no fossin els esperats. El govern d'Edimburg diu que l'estudi demostra que una Escòcia independent seria viable

Ara
2 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond. AFP

BarcelonaL'Institut d'Estudis Fiscals (IFS), una institució escocesa dedicada a l'anàlisi econòmica, ha presentat aquest dilluns un informe que demostra que a curt termini el panorama per a una Escòcia independent no seria gaire diferent del que té ara dins del Regne Unit. Tot i això, a llarg termini, Escòcia s'enfrontaria a un ajust fiscal més gran que la resta del Regne Unit si el petroli del Mar del Nord i els ingressos del gas no fossin els esperats. No ho obstant això, el govern Escocès ha dit que l'estudi demostra que una Escòcia independent seria viable.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'IFS sosté que la despesa pública per càpita a Escòcia és més alta que no pas a la resta del Regne Unit, mentre que els ingressos fiscals –petroli i gas– estaven a prop de la mitjana britànica. "Si s'afegeixen en una proporció geogràfica els ingressos del petroli i del gas, els ingressos fiscals que han tingut els escocesos en els darrers anys compensen els alts nivells de despesa pública", consta en l'estudi.

L'informe diu que si Escòcia es convertís en un estat independent durant la segona meitat d'aquesta dècada ho faria després d'un llarg període de retallades, dins del Regne Unit. També apunta que el deute del sector públic britànic està previst que creixi més del 70% del PIB el 2017-2018.

L'Institut també argumenta que "quan es té en compte el petroli del Mar del Nord, el PIB per càpita és una mica més alt a Escòcia que no pas al Regne Unit. Així que si el deute al Regne Unit fos compartit en una base per càpita, una Escòcia independent podria heretar un deute lleugerament inferior a la proporció del PIB que tindria el Regne Unit".

El secretari d'Hisenda, John Swinney, ha dit que "l'informe confirma que Escòcia és més que capaç de pagar per ella mateixa la despesa pública amb els impostos".

L'informe és part d'un projecte de l'IFS que vetlla per saber les opcions fiscals amb què es pot trobar Escòcia, en cas d'optar a la independència després del referèndum del 2014.

stats