El suïcidi que consterna Àustria: la doctora víctima de l'odi dels negacionistes del covid

El govern austríac perseguirà més els missatges d’odi després de la seva mort

3 min
Una manifestació en contra de les mesures covid a Viena, l'hivern de l'any passat.

Dortmund (Alemanya)La van voler fer callar. I ara és morta. Es va llevar la vida a finals de juliol després de patir durant mesos amenaces de mort davant els ulls grossos de les autoritats. Una història tràgica que ha sacsejat Àustria i ha escampat un debat internacional: el de la persecució als discursos d’odi a les xarxes socials. Lisa-Maria Kellermayr era una jove doctora austríaca que es va involucrar públicament en la lluita contra la pandèmia. Ferma defensora de les estrictes mesures contra el covid –inclosa la vacunació obligatòria–, va haver de fer front a hostilitats cada vegada més freqüents i brutals a internet per part de negacionistes del coronavirus, antivacunes i radicals de dretes. A finals de juliol la van trobar morta en la seva consulta a Wels, a l’oest del país. L’autòpsia va confirmar el suïcidi. La societat austríaca està sacsejada per aquest cas.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Kellermayr va treballar des de l’inici de la pandèmia en l’atenció de milers de pacients. Es va adonar aviat que el medicament contra l’asma Budenosid evitava símptomes greus en malalts infectats per coronavirus. Va compartir la seva experiència per YouTube l'octubre del 2020, però els resultats positius d’aquest estudi només van tenir repercussió més tard, quan el ministre alemany de Salut, Karl Lauterbach, i un estudi de Cambridge van arribar a la mateixa conclusió. “¿Hauríem pogut salvar més vides humanes si jo hagués estat un senyor madur?”, va criticar. Des de llavors, però, Kellermayr es va convertir en una experta mediàtica en la línia de front de batalla contra la pandèmia.

El novembre del 2021 la jove doctora va criticar per Twitter que centenars d’antivacunes s’havien congregat a l’Hospital de Wels i bloquejaven la via d’accés de les ambulàncies. La policia, però, ho va titllar de “notícia falsa”. Poc després Kellermayr va posar la primera denúncia contra escrits d’odi que havia rebut. Episodis similars es van anar succeint, mentre incrementava la tensió. El gener del 2022 Kellermayr va admetre que estava pagant una quantitat de cinc dígits en mesures de seguretat per poder continuar fent feina a la seva consulta. El febrer passat fins i tot va informar que alguns antivacunes es feien passar per pacients seus per gravar en secret converses mèdiques seves. Al juny va tancar la seva consulta després que, davant l’escalada de correus electrònics amenaçadors, la policia de l’Alta Àustria va dir que la doctora estava "pressionant l’opinió pública" i que volia “promoure el seu propi ascens”, amb crítiques a les autoritats policials.

"El que em pot passar a mi li pot passar a qualsevol"

Kellermayr va demanar ajut psicològic. Financerament, no va poder assumir els costos de seguretat i va passar por també pels seus mateixos treballadors. Un empleat de seguretat privada va requisar navalles a visitants de la consulta. La policia local va assegurar que no podia investigar un home que havia amenaçat amb fer una massacre a la consulta perquè els missatges procedien del web fosc. Però una especialista informàtica que va ajudar voluntàriament per Twitter Kellermayr va descobrir al cap de poques hores, per camins legals, que l’home en qüestió era un jove neonazi que viu a Berlín. Un altre home de Baviera està sent investigat actualment per haver dirigit altres amenaces a la doctora.

El 13 de juliol Kellermayr va notificar que la seva consulta no tornaria a obrir. Dues setmanes després va aparèixer morta. La doctora, de 36 anys, hi va deixar tres cartes de comiat el contingut de les quals no ha transcendit. Es creu que allà hi va escriure no només la seva impotència per l’odi a internet contra la seva persona sinó també dures crítiques contra la policia per no haver-la protegit.

La cúpula política del govern austríac va trigar a lamentar la mort de Kellermayr i pràcticament no s’ha fet cap autocrítica sobre les autoritats de seguretat. No ha estat fins a la mort de la doctora que s’han pres investigacions sobre el cas. La ministra austríaca per a la UE i Assumptes Constitucionals, Karoline Edtstadler, està estudiant crear una fiscalia especialitzada en la persecució de l’odi en línia. Lisa-Maria Kellermayr no és, ni de bon tros, l’única persona que a Àustria ha estat amenaçada pels antivacunes i ultradretans negacionistes. “El que em pot passar a mi pot passar a qualsevol ciutadà”, va dir la doctora en la seva última conversa amb el diari Der Standard.

stats