Medi ambient
Internacional Europa 06/12/2022

La UE prohibeix la venda de cafè, cacau o oli de palma que provoqui desforestació

Els estats membres hauran de garantir el compliment de la normativa amb sancions efectives

2 min
Desforestació a l'Amazònia en una imatge del 2020.

Brussel·lesEl Parlament Europeu i els estats membres —el Consell Europeu— han arribat a un acord per prohibir la producció i la importació de productes a la Unió Europea, com l'oli de palma, el cafè, el cacau, la carn de vedella, la fusta o el cautxú, que provoquin desforestació. A més, la nova normativa també obligarà les empreses a verificar i informar els consumidors que els béns que comercialitza, o els seus derivats, no han participat en la degradació forestal de cap part del món i que respecten les lleis del país on es produeixen i els drets de les comunitats locals o poblacions indígenes que se'n poden veure afectades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els estats membres s'hauran d'assegurar del compliment de la normativa amb sancions efectives i les companyies també hauran de recopilar informació geogràfica precisa sobre les terres de cultiu d'on s'extreuen les primeres matèries que utilitzen. En aquest sentit, la Comissió Europea prepararà una llista dels països o regions que presenten un risc de desforestació i degradació forestal més greu —risc alt, estàndard o baix— i, segons quina sigui la seva situació, les obligacions de les companyies seran més o menys estrictes.

D'aquesta manera, la Unió Europea vol reduir la seva contribució al canvi climàtic, a la pèrdua de la biodiversitat a escala mundial i a l'emissió dels gasos de l'efecte hivernacle. De fet, segons l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), entre el 1990 i el 2020 s'ha perdut una àrea de boscos al món superior a tot el territori comunitari i un 10% d'aquesta desforestació ha estat provocada pels Vint-i-set.

Pel que fa a la llista dels productes, les institucions europees han assegurat que s'anirà revisant i actualitzant de manera constant, i s'anirà adaptant als diferents canvis en els patrons de desforestació. Actualment s'han escollit sis productes que es consumeixen molt a la Unió Europea i es consideren "claus" per la lluita contra el canvi climàtic.

Quan el reglament entri en vigor, els grans distribuïdors i comerciants tindran 18 mesos per implementar les noves normatives. Les petites i mitjanes empreses encara tindran més temps d'adaptació —no s'ha estipulat encara quant— i algunes excepcions en el compliment de la llei.

stats