Internacional 09/09/2017

El nen de Trump

Un artista instal·la una fotografia de més de 20 metres d'un infant sobre el mur de Mèxic

Ara
2 min
Un agent de la patrulla fronterera dels Estats Units mira la fotografia gegant d'un nen sobre el mur de l'artista francès JR.

BarcelonaUna enorme fotografia de 21 metres d'altura d'un nen petit que mira per sobre el mur que separa Mèxic dels Estats Units. És la manera que l'artista i grafiter francès JR ha trobat per incitar a un debat públic sobre la migració. L'obra s'ha situat a la localitat de Tecate, a la Baixa Califòrnia, i ha fet la volta al món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'artista ha explicat que feia temps que intentava trobar una imatge que expliqués les incerteses de la migració i què suposa la instal·lació d'un mur gegant per prohibir el pas de persones. Per això va anar a Tecate, on va trobar una família amb un nen d'un any anomenat David Enrique Kikito. "Nosaltres sabem la implicació i el que representa [el mur] i com divideix, però per a un nen, no tenia la resposta", ha afirmat.

Amb la idea al cap, va trobar el lloc idoni per instal·lar la seva obra, tenint en compte que havia de ser visible als dos costats de la frontera. Vista des de sòl nord-americà, la gegantina obra fa la sensació que el nen està subjectant amb les mans el mur. La fotografia, en blanc i negre, s'estarà allà fins a la primera setmana d'octubre.

Si bé aquest projecte fotogràfic va ser planejat amb anticipació, la presentació coincideix amb la decisió del govern federal d'acabar amb el Programa d'Acció Diferida per als Arribats a la Infància (DACA), que suposa que gairebé 800.000 joves i nens estrangers criats als Estats Units estiguin en risc de ser expulsats. La majoria dels anomenats 'dreamers' [somiadors] són originaris de Mèxic, malgrat que gairebé no hi ha cap que hi hagi tornat ni que hi tingui cap relació.

stats