França demana ajuda a Europa per fer front als incendis

Diversos països de la UE s'han mobilitzat per aturar el foc de la Gironda, que des de dimarts ha cremat 6.800 hectàrees

Òscar Llena
2 min
Un bomber, davant el foc dels incendis que afecten gran part de França

BarcelonaEls incendis forestals tornen a posar en alerta el sud-oest de França. Dimarts es van registrar deu focs actius a tot el país, però el de Landiras, al sud de la Gironda, que va començar al juliol i es va reprendre dimarts a la tarda, està sent el més devastador, amb 6.800 hectàrees cremades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant l’emergència climàtica, set països de la Unió Europea (Alemanya, Grècia, Polònia, Romania, Àustria, Dinamarca i Itàlia) s’han mobilitzat per facilitar més dotacions de bombers. A més, Grècia i Suècia han enviat avions cisterna. Així ho ha anunciat aquest dijous el govern d’Emmanuel Macron, que ja ha demanat posar en marxa el mecanisme de Protecció Civil de la UE i ha activat l’alerta taronja per les altes temperatures a tot el país. "Com al juliol, Europa ha tornat a mostrar la seva solidaritat amb nosaltres i ha enviat efectius per ajudar els nostres bombers", ha dit el president en un tuit.

Prop d’un miler de bombers treballen sobre el terreny per apaivagar els incendis a l’espera de l’ajuda internacional. Només a Gironda s’han desplegat 1.100 dotacions de bombers, nou avions i dos helicòpters bombarders d’aigua. L’exèrcit també ha facilitat soldats per protegir la zona.  

Arriben a França 24 camions de bombers alemanys

Des de la prefectura de la Gironda asseguren que els incendis es mantenen des del juliol i que han augmentat a causa de l’aire sec i de les temperatures abrasadores que s’han de mantenir fins dissabte. “Les condicions són extremadament difícils. El foc continua sent molt fort i molt possiblement seguirà creixent durant les pròximes setmanes”, assegurava el delegat de seguretat del govern a la Gironda, Martin Guesperau.

Sequera i tancament de fronteres

Dimarts, el foc es va desplaçar cap a l’autopista, fet que va provocar el tancament de l’A-63 en els dos sentits. Molts camions es van quedar atrapats en retencions de fins a set quilòmetres a la frontera amb Irun, que s’ha reobert aquest dijous. El trànsit segueix tancat per a vehicles de mercaderies de més de 7,5 tones. A territori francès, segons van notificar els bombers, més de 10.000 persones van ser evacuades, i disset habitatges i dos camions de bombers van quedar destruïts per les flames.

Tot i que l'avenç de les flames es va aturar lleugerament dimecres, des del govern francès alerten que les condicions climàtiques segueixen sent molt perilloses, ja que, després d’un mes sense pluges, la vegetació és més seca que mai. Això ha provocat també que més d'un centenar de municipis s'hagin quedat sense aigua potable.

El ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin, ha alertat que ara s’obre l’escenari d’un altre incendi derivat del foc de Landiras. Dimarts es va detectar l’inici d’un altre foc a Cabanac, al nord de Landiras, que, tot i només haver afectat 20 hectàrees i estar estabilitzat, podria sumar-se a l’incendi que afecta gran part de la regió.

Darmanin i la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, s'han reunit aquest dijous a Ostens (Gironda) amb els bombers i els serveis de l'estat per estudiar noves mesures per a la lluita contra els incendis. Des que va començar l’any ja s’han cremat més de 50.000 hectàrees a tot el país.

stats