Internacional 31/10/2021

El govern del Japó revalida la seva majoria tot i perdre terreny

El primer ministre Fumio Kishida passa la prova de les urnes, però l'únic partit que creix és el populista

3 min
El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, col·loca punts vermells als districtes on va guanyant el seu Partit Liberal Democràtic (PLD).

BarcelonaPorta només un mes com a primer ministre i s'ho jugava tot en aquestes eleccions, però finalment no hi ha hagut sorpreses. El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha aconseguit aquest diumenge revalidar la majoria del seu partit al Parlament nipó, i consolida també la majoria absoluta de la coalició de govern, malgrat que s'endú també un cert càstig polític al perdre uns 20 escons.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb més del 90% escrutat, el Partit Liberal Democràtic (PLD) de Kishida, la formació conservadora que ha governat el país des dels anys 50 amb només dues breus interrupcions, torna a guanyar i supera fins i tot els 233 diputats que calien per assolir la majoria al Parlament. Segons l'últim recompte, s'endú 257 escons, força per sota dels 276 que tenia fins ara, però també força per sobre del límit de la majoria. El seu soci de govern, Komeito, guanyava dos escons i es quedava amb 31, de manera que totes dues formacions conservadores sumarien 288 escons dels 475 que té la cambra baixa nipona. Més que suficients per governar.

Però queda clar, malgrat tot, el toc d'atenció que els electors japonesos han volgut donar al seu govern. Kishida, de fet, el lidera només des del 30 de setembre, quan va assumir les regnes del PLD després de la dimissió de l'anterior primer ministre, Yoshihide Suga. La polèmica decisió de tirar endavant la celebració dels Jocs Olímpics aquest estiu, un any tard però encara en pandèmia i en contra de la majoria de l'opinió pública del país, a més dels dubtes sobre la gestió de la mateixa pandèmia en si, van portar Suga a fer un pas enrere. Kishida li va prendre el relleu llavors amb la missió de gestionar la sortida del país de la pandèmia de covid-19.

"Valoren la gestió de quatre anys"

El mateix Kishida ja ha sortit aquest diumenge a la nit a agrair als votants haver-li "donat la confiança" per continuar governant, tot i admetre la pèrdua de suport electoral, que va atribuir tant a les polèmiques com a l'estratègia dels partits de l'oposició d'unir forces. En molts dels districtes en què el candidat del PLD estava en dubte, els partits de l'oposició es van aliar per presentar un candidat unitari. Però, tot i això, amb més del 90% escrutat, el partit opositor que més havia pujat en nombre de diputats era el populista d'ultradreta Nippon Ishin no Kai (Partit per a la Innovació del Japó), que havia quasi quadruplicat la seva representació, al passar dels 11 escons que tenia fins a 39. El principal partit de l'oposició, el Partit Constitucional Democràtic, en canvi, també havia perdut suport, al passar dels 110 que tenia a 92 escons.

En el seu discurs, Kishida va voler deixar clar que la sentència de les urnes era "una valoració de la gestió del govern durant els últims quatre anys" i no de la seva persona. La campanya electoral s'ha centrat en les mesures per tornar a posar sota control el covid-19, que l'agost passat va deixar al país la seva pitjor onada de contagis, i els plans per recuperar l'economia després de la crisi. L'augment del populista Ishin pot complicar, però, els plans de Kishida, que havia promès atenuar les polítiques neoliberals del seu partit per aconseguir reduir les desigualtats socioeconòmiques, agreujades per la crisi del covid-19. De fet, el primer ministre ha anunciat la seva intenció d'aprovar un pressupost extra al Parlament abans que acabi l'any per garantir ajudes als col·lectius més colpejats per la pandèmia, com els aturats o els estudiants que no poden tornar els seus préstecs universitaris.

stats