Estats Units
Internacional 15/09/2021

El governador demòcrata de Califòrnia supera el referèndum que el volia destituir

Un 70% de l'electorat fa costat a Gavin Newsom, segons el resultat provisional, i els republicans tornen a brandar el fantasma del frau

Ara
2 min
Gavin Newsom en l'acte de cloenda de campanya dilluns a Long Beach.

BarcelonaEls demòcrates continuaran governant l'estat més poblat dels Estats Units. El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha superat amb un ampli marge el referèndum revocatori impulsat a l'abril per simpatitzants del Partit Republicà. Set de cada deu electors li han fet costat, segons els resultats preliminars: 5,5 milions han votat perquè continuï al càrrec, i 2,7 per la seva destitució. Bones notícies per al president Joe Biden.

Primer s'ha comptat el vot per correu, que hauria d'afavorir-lo, o sigui que el resultat final (que pot trigar un mes) pot reduir aquest marge, però els mitjans nord-americans ja donen per feta la seva victòria, que el mantindrà al poder fins d'aquí un any, quan expira el seu mandat. La primera pregunta del referèndum es referia a la continuïtat de Newsom i la segona a qui havia de substituir-lo en cas que guanyés l'opció de fer-lo fora: es presentaven 46 candidats, el més popular dels quals era el comentarista radiofònic Larry Elder, que ha obtingut 1,9 milions de vots. Elder, d'estil trumpista, va començar a qüestionar el procés electoral des del moment que va veure perillar un resultat favorable.

Newsom no ha volgut fer cap celebració i amb to seriós ha dit que se sent "humil, agraït i alhora decidit", i ha interpretat el resultat com un "sí a la ciència i sí a les vacunes" dels californians.

La mobilització per revocar el governador demòcrata va guanyar força entre finals del 2020 i principis del 2021, quan Califòrnia s'havia convertit en l'estat amb més morts dels Estats Units i Newsom va decretar el tancament de comerços i escoles. En aquest període va esclatar un escàndol quan es van publicar fotografies seves en un restaurant de luxe vulnerant les seves pròpies restriccions i també quan es va saber que enviava els seus fills a fer classes privades. Califòrnia és un feu demòcrata i les enquestes sempre van ser favorables a Newsom, però el marge va arribar a ser tan estret que en la recta final de la campanya s'ha mobilitzat tot l'aparell demòcrata, inclòs el president Joe Biden, que dilluns va participar al míting de cloenda a Long Beach. Els demòcrates van convertir la consulta en un referèndum sobre el trumpisme, centrant-se en Elder. Els californians hauran de tornar a votar d'aquí un any, quan expira el mandat de Newsom, que va guanyar les eleccions del 2018 amb un ampli marge del 62%.

Els resultats tindran implicacions més enllà de Califòrnia. D'entrada, els demòcrates conserven la majoria al Senat (la senadora per Califòrnia té 88 anys), i les infundades conspiracions que Elder ha denunciat per robar-li els comicis han estat amplificades per Trump i els seus seguidors, cosa que ha incrementat la desconfiança en el sistema electoral dels electors conservadors.

stats