Internacional25/06/2019

La Guàrdia Nacional mexicana escampa la por entre els migrants

Les ONG temen que els 'coyotes' busquin noves rutes més perilloses per arribar als Estats Units

Maya Averbuch / Kirk Semple / 'THE NEW YORK TIMES'

Nentón (Guatemala)La família Aguilar s'havia estat preparant des del febrer per emigrar cap al nord. Per fer-ho, va demanar un préstec de 2.600 dòlars per poder fer l'avançament al contrabandista que els facilitaria el camí i a mitjan de juny van tancar casa seva, al nord de Guatemala.

Inscriu-te a la newsletter Uau, quina flipada!El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però a l'arribar a la frontera de Guatemala amb Mèxic, el contrabandista els va donar males notícies: era massa arriscat intentar travessar-la. Després de l'acord entre les autoritats mexicanes i els Estats Units per reduir la migració hi ha massa policia i militars desplegats per tot arreu a canvi que Washington no imposi els temibles aranzels als productes mexicans. Tot i que el govern del president Manuel Andrés López Obrador va anunciar que desplegaria 6.000 efectius de la Guàrdia Nacional, de moment només se n'ha mobilitzat el 40%, tot i que també hi ha més militars.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, l'increment de la presència militar ja ha afectat el flux de persones que fan servir aquesta frontera històricament molt porosa, i ha omplert de por els que volen fer el salt als Estats Units i els 'coyotes' que participen en el contraban.

Cargando
No hay anuncios

"No sabem res, si aquest canvi és definitiu o només temporal", diu Juan Alberto Aguilar, de 27 anys, que va emprendre el viatge amb la seva dona i la seva filla de tres anys. La família estava asseguda, desanimada, a la plaça central de Nentón (poble proper a la frontera guatemalenca-mexicana), tot esperant una camioneta que els portaria als tres de tornada a casa.

A Ciudad Hidalgo, poble mexicà de Chiapas, al sud-oest de la frontera, els comerciants confirmen que hi ha menys gent de fora que para als seus negocis des d'inici de juny, quan Mèxic va començar a blindar la seva frontera. En aquesta zona la majoria dels clients són guatemalencs que travessen fins a Mèxic per comprar productes per vendre'ls al seu país i travessen en barques el riu Suchiate per evitar el pas fronterer oficial i estalviar-se els aranzels.

Cargando
No hay anuncios

"La gent té por de venir perquè temen que el govern arribi a prendre'ls la mercaderia", explica la Mary, comerciant a Ciudad Hidalgo que va demanar no fer públic el seu cognom per por de represàlies de les autoritats. "Vivim d'aquest comerç, mengem gràcies a aquest comerç", es lamenta. A Nentón, la Silvia Avaja, propietària d'una botiga de 30 anys, explica que travessa la frontera cada tres mesos per proveir-se de productes com sabó, desodorant i pasta de dents. Ara, amb el nou panorama, no ho té tan clar, i més després d'haver sentit que les autoritats mexicanes confisquen les compres que s'han fet al mercat negre. "Em plantejo no anar-hi més", afirma Avaja.

Esperar una oportunitat millor

No obstant això, l'efecte del desplegament l'han sentit sobretot les persones migrants que travessen la frontera sense autorització i ara veuen Mèxic com un obstacle impenetrable. És el cas del Jonathan, de 28 anys i estudiant seminarista de Nicaragua, que explica que fuig de la persecució del govern de Daniel Ortega i les amenaces de mort que va rebre per haver participat en les protestes de l'any passat en contra del règim. Primer va intentar quedar-se a Costa Rica però allà tampoc no va trobar la pau que buscava i ara vol arribar a Mèxic i d'allà anar cap als Estats Units. "Mai vaig pensar que seria així", diu el Jonathan, que es planteja la possibilitat de sol·licitar asil directament a Mèxic. Defensors dels drets dels migrants assenyalen que aquesta és l'opció de molts centreamericans.

Cargando
No hay anuncios

Les ONG auguren que, si bé ara el flux migratori disminuirà a curt termini, amb el temps recuperarà la xifra dels últims temps, ja que segurament els migrants buscaran noves rutes per camins remots i perillosos, fet que augmentarà el risc de ser víctimes de delictes. "Serà com quan [Donald] Trump va arribar a president, que la taxa de migració va disminuir uns mesos, però després es va disparar altra vegada", afirma David Tobasura, consultor en matèria migratòria a Chiapas per a l'American Friends Service Committee. "Això no aturarà la migració. Segurament d'aquí unes setmanes o mesos augmentarà. Serà igual que abans", vaticina.