Internacional 13/06/2019

Hong Kong torna a ajornar el debat de la llei d'extradició

La protesta es manté als carrers l'endemà dels enfrontaments violents amb la policia

Ara
2 min
Hong Kong torna ajornar el debat de la llei d'extradició

BarcelonaEl cap del legislatiu de Hong Kong ha anunciat aquest dijous que torna a ajornar la votació de la llei d'extradició que ha suscitat la revolta més important dels últims anys a la ciutat semiautònoma. La mobilització de milers de hongkonguesos ahir dimecres va bloquejar els accessos als edificis oficials de la ciutat i va obligar a posposar l'aprovació de la llei, prevista per a ahir.

Aquest matí de dijous, milers de persones han tornat als carrers per reclamar que es retiri la llei, tot i que en menor nombre que ahir. La ciutat despertava del xoc del dia anterior, quan la massiva mobilització va desemboca en enfrontaments violents amb la policia. Els agents van utilitzar gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar els manifestants, entre els quals hi havia grups de joves que es van enfrontar a les forces de seguretat amb totxanes i altres materials.

A mesura que ha anat avançant el dia s'han anat sumant persones a la concentració al centre de la ciutat, entre elles molts escolars. Un ampli dispositiu policial s'ha instal·lat també als voltants dels edificis legislatius i en els accessos a la zona a través dels ponts. Els agents escorcollaven alguns manifestants.

"Estem preparats per a una guerra llarga amb el govern", deia una de les manifestants, Natalie Wong. "Soc jove i per això he de lluitar per Hong Kong", afegia a Reuters. La llei d'extradició que vol aprovar l'executiu de la ciutat permetria que els nadius i residents a Hong Kong acusats de delictes penats amb més de 7 anys de presó fossin extradits per ser jutjats a la Xina continental, on els processos no tenen cap garantia jurídica i on, al contrari que a Hong Kong, no hi ha separació de poders. Els hongkonguesos temen que la mesura sigui utilitzada pel govern xinès per extradir adversaris polítics i crítics amb el règim.

La proposta de reforma ha desfermat la protesta al carrer més gran des que Hong Kong va ser entregada pel Regne Unit a la Xina el 1997, més gran fins i tot que la coneguda com a Revolució dels Paraigües del 2014. Alhora, però, ha desfermat també el brot de violència més greu entre manifestants i policia, amb almenys 72 persones ateses als hospitals segons les úniques dades publicades la nit de dimecres.

Tot i així, la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam, va advertir la nit de dimecres mateix que es mantenia ferma en la seva intenció d'aprovar la polèmica llei d'extradició.

La majoria de botigues i negocis al centre de Hong Kong han reobert aquest dijous, tot i que algunes, com la gran superfície comercial Pacific Palace, es manté tancada, i alguns bancs, com l'Standard Chartered, el Banc de la Xina o DBS, han suspès serveis a la zona i han ofert als seus treballadors la possibilitat de treballar des de casa. "Com a precaució, tanquem dues oficines a zones on hi ha protestes. La nostra prioritat és la seguretat dels treballadors i el suport als clients", ha dit l'HSBC.

stats