Internacional 16/04/2013

Els incidents postelectorals a Veneçuela provoquen 7 morts

El govern de Maduro acusa a l'oposició d'estar darrere les morts. Capriles anuncia que no reconeixerà els resultats fins que es produeixi un recompte de vots

Efe
2 min

Caracas @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega, ha informat avui que set persones han mort i 61 han resultat ferides en incidents, que no ha precisat, derivats de les protestes convocades per l'oposició després de la proclamació de Nicolás Maduro com a guanyador de les eleccions de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"En aquests fets violents han mort set veneçolans, d'aquests set un d'ells era funcionari de la Policia del Táchira (oest)", ha declarat Ortega en una compareixença pública.

El ministre d'Exteriors de Veneçuela, Elías Jaua, ha indicat que el govern ha decidit denunciar davant l'Organització d'Estats Americans (OEA) i l'ONU els actes de "violència" en els que segons fonts oficials han mort set persones i dels que en responsabilitza l'oposició.

Jaua ha dit que l'oposició, que ha anunciat que no reconeixerà els ajustats resultats de les eleccions fins que hi hagi un recompte de tots els vots, està incitant a la violència amb "elements molt perillosos per a la pau".

Creuament d'acusacions entre Maduro i Capriles

El president electe veneçolà, Nicolás Maduro, ha responsabilitzat de les morts al líder opositor Henrique Capriles i ha dit que haurà de respondre davant la Constitució i la llei.

"Vostè és responsable de les morts que avui estem vetllant, l'hi dic jo, president de la República i vostè ha de respondre per tot el que ha fet", ha afegit.

El líder opositor va convocar dilluns a una gran cassolada en protesta per la decisió del Consell Nacional Electoral (CNE) de proclamar guanyador a Maduro sense haver fet un recompte vot per vot de tots les paperetes de les votacions de diumenge.

"Jo avui puc dir que hem derrotat el cop d'Estat, però ells han continuat intentant desestabilitzar el país. Declaro derrotat el cop d'Estat amb el poble i la Força Armada", ha exclamat Maduro.

El president electe ha subratllat que ha guanyat "la dreta a les eleccions de manera legal i justa" i s'ha preguntat, un cop més, "què hauria passat si hagués cridat als chavistes al carrer".

Per la seva banda, el candidat opositor a la presidència de Veneçuela, Henrique Capriles, ha denunciat avui que el govern del recent elegit president, Nicolás Maduro, va ordenar els fets de violència per evitar un recompte de vots.

"El il·legítim i el seu govern va ordenar que existeixi violència per evitar el recompte dels vots! Ells són els responsables!", ha escrit Capriles al seu compte de Twitter.

Capriles ha reiterat que fins que es faci el recompte de tots els vots no reconeixerà el triomf de Maduro, a qui considera president "il·legítim", i ha cridat els seus seguidors a que demanin "en pau" davant les seus regionals del CNE el recompte de tots els vots.

stats