Internacional 19/10/2012

Monti proposa celebrar una cimera europea per debatre les "tendències" independentistes

Els líders europeus van parlar ahir a la nit dels "perills" dels moviments separatistes durant cimera de la UE

Laia Forès
1 min
Mario Monti a la cimera de la UE / AFP

Brussel·lesEls governs europeus estan preocupats per l'auge de l'independentisme a Europa. Els líders van debatre ahir a la nit l'augment de les "tendències" separatistes a diversos estats membres, segons revela la premsa belga. El debat va acabar amb una proposta −que encara no s'ha concretat− que va posar sobre la taula el primer ministre italià, Mario Monti: celebrar una cimera informal per tractar el tema.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el diari belga 'Le Soir', davant la recent victòria dels independentistes flamencs (N-NA) a les municipals belgues, alguns líders van preguntar al primer ministre del país, Elio Di Rupo, si Europa "està en perill". Ell va negar que la situació fos tan greu, però va admetre que "hi ha forces centrífugues".

Fonts de la Moncloa han assegurat a l'ARA que en el debat sobre l'independentisme no es va parlar "en cap moment" del cas de Catalunya i que el president espanyol, Mariano Rajoy, no va prendre la paraula. També ho ha confirmat posteriorment en roda de premsa el mateix Rajoy.

Per la seva banda, el primer ministre belga ha confirmat avui que ahir es va produir el debat sobre el "separatisme, populisme i extremisme", especialment en el context de crisi actual. Molts líders "creuen que amb una millora econòmica la situació seria més tranquil·la. No és el moment de separatismes", ha explicat Elio Di Rupo responent a les preguntes de periodistes.

stats