Internacional 01/05/2017

Jean-Marie Le Pen fa campanya per Marine amb motiu de l'1 de Maig

La seva filla es desvincula dels actes de l'extrema dreta radical que presideix el veterà polític i fa un últim míting als suburbis de París

Ara
2 min
Jean-Marie Le Pen durant el seu discurs en motiu de l'1 de maig, una data destacada pel Front Nacional.

BarcelonaEmmanuel Macron i Marine Le Pen encaren a partir d'aquest dilluns l'última setmana de campanya abans de la segona volta de les presidencials, amb actes amb motiu de l'1 de Maig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Le Pen ha escollit Villepinte, un suburbi al nord de París, per fer el seu últim míting davant les multituds: "Macron és el mateix que François Hollande, el mateix poder", ha dit la líder del Front Nacional. L'acompanyava a l'acte Nicolas Dupont-Aignan, l'euròfob dirigent de Dempeus França, amb qui s'ha aliat la ultradretana i a qui ha promès fer primer ministre si guanya les eleccions.

Marine Le Pen durant el seu últim míting a Villepinte.

El candidat d'En Marxa, per la seva banda, ha fet acte de presència en un homenatge a Brahim Bouarram, un home marroquí que va ser assassinat al Sena fa 22 anys per radicals pròxims al partit d'extrema dreta durant una manifestació del Front Nacional, precisament l'1 de Maig.

Quan Brahim va morir, el líder del Front Nacional era Jean-Marie Le Pen. El polític veterà, de 89 anys, ha fet aquest matí de diumenge, una hora abans que la seva filla parlés des de Villepinte, el seu tradicional discurs en homenatge a Joana d'Arc, davant un públic on hi havia centenars de persones. Le Pen pare ha hagut de parlar assegut degut a la seva avançada edat.

Marine ja fa anys que es va desvincular d'aquest acte, en el seu afany d'allunyar el Front Nacional de l'extrema dreta més radical que representa el seu progenitor. Jean-Marie ha parlat en la seva línia habitual contra la immigració. "Hi ha un procés d'islamització de la societat en marxa", ha dit, "per tot arreu la xaria [la llei islàmica] exerceix una pressió constant".

Manifestants amb màscares amb la cara de Jean-Marie Le Pen i els cabells de la seva filla, Marine, en una protesta en motiu de l'1 de maig.

Tot i això, ha evitat fer declaracions que poguessin perjudicar la campanya de la seva filla, i durant gran part del seu parlament ha criticat Emmanuel Macron. "És un segon Hollande. Ens parla del futur, però no té fills [...]. Diu que vol dinamitzar l'economia, però és un dels que va dinamitar-la [va ser ministre d'Economia socialista]", ha dit Jean-Marie. "No pot ser el cap d'estat de França ni el president dels francesos, sobretot després d'haver acusat el país de crims contra la humanitat", ha afegit, fent referència a les declaracions de l'exministre en què associava el colonialisme amb crims contra la humanitat.

L'última enquesta publicada dona la victòria a Macron per un 61% dels vots enfront el 39% de Le Pen a les eleccions del proper diumenge 7 de maig.

stats