Internacional 12/05/2018

La justícia italiana rehabilita Berlusconi per ocupar càrrecs públics

El Cavaliere es podrà presentar a les eleccions si fracassen les negociacions per formar govern

Soraya Melguizo
3 min
Berlusconi després d'una reunió amb el president Matarella sobre la designació del govern.

RomaSilvio Berlusconi podrà tornar a ser candidat a les eleccions italianes i ocupar un escó al Parlament. El Tribunal de Vigilància de Milà ha dictaminat rehabilitar l'ex primer ministre per exercir càrrecs públics després que el 2013 fos condemnat a quatre anys de presó per frau fiscal.

"Finalment s'ha fet justícia", ha dit Mariastella Gelmini, portaveu a la Cambra dels Diputats de Força Itàlia, el partit de l'empresari i polític. "Un calvari que ha durat cinc anys i no ha permès al president Berlusconi ser candidat com milions d'italians li demanaven. Ara Itàlia podrà comptar més amb nosaltres", ha afegit.

L'ex primer ministre va ser condemnat el 2013 a quatre anys de presó en l'anomenat cas Mediaset. El Tribunal Suprem italià va considerar l'empresari i propietari del gegant mediàtic responsable de la compravenda fraudulenta de drets televisius per poder evadir impostos i desviar diners a comptes a l'estranger entre 1994 i 1999.

Gràcies a una llei d'indults aprovada anteriorment, el Cavaliere va veure reduïda la condemna de quatre anys a un. A causa de la seva avançada edat, el magnat no va haver d'anar a la presó i va substituir la pena de presó per serveis socials en un centre de gent gran de Milà.

El que no va poder evitar va ser la inhabilitació per exercir càrrecs públics, que li va impedir ser candidat del seu propi partit en les últimes eleccions. La sentència va suposar l'expulsió del polític del Senat en aplicació de la llei Severino, aprovada durant el govern tècnic de Mario Monti, que impedeix que els condemnats a penes superiors a dos anys puguin ocupar un escó al Parlament. La sentència va ser recorreguda pels advocats de Berlusconi al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, que encara no s'hi ha pronunciat.

Un moment clau en la negociació de govern

La decisió arriba en un moment clau de les negociacions per formar un govern a Itàlia, perquè reforça la posició del Cavaliere, que havia quedat marginat del pacte entre la Lliga i el Moviment 5 Estrelles.

"Que Berlusconi torni a poder ser candidat és una bona notícia per a ell, i per això estic molt feliç. Però sobretot ho és per a la democràcia", va dir el líder de la Lliga, Matteo Salvini, i soci de Berlusconi a la coalició de centredreta.

Aquest dissabte Salvini es tornarà a reunir amb el líder del M5E, Luigi Di Maio, per continuar les negociacions que permetin formar un govern, després de més de dos mesos de bloqueig institucional. Aquest diumenge, o com a màxim dilluns, tots dos hauran de presentar al president de la República, Sergio Mattarella, el seu candidat a primer ministre.

Di Maio ha assegurat que la rehabilitació de Berlusconi no influirà en les negociacions "perquè l'objectiu és arribar al millor resultat per als ciutadans". "Prenem nota d'aquesta notícia però la meva consideració no canvia". Però al seu partit augmenten les veus crítiques davant d'un possible acord amb la Lliga. Tanmateix, Davide Casaleggio, fill del cofundador del partit, ha assegurat que el programa que resulti de les negociacions serà sotmès al vot de la militància per internet.

Dijous Berlusconi va accedir a fer un pas al costat i consentir un pacte entre la Lliga, el seu soci en la coalició de centredreta, i el Moviment 5 Estrelles (M5E), evitant 'in extremis' la convocatòria anticipada d'eleccions o el nomenament d'un govern tècnic, com havia proposat el president de la República, Sergio Mattarella. El líder de Força Itàlia va anunciar que el seu partit faria una "oposició constructiva" i continuaria formant part de l'aliança de centredreta. Però el "sacrifici" de Silvio Berlusconi podria no ser gratuït. Tot i que la Lliga i el M5E sumen la majoria absoluta al Parlament, Força Itàlia podria optar a presidir algunes comissions importants, com la de la televisió pública, i fins i tot influir en el nomenament de ministres.

Si les negociacions entre la Lliga i M5E fracassessin, Força Itàlia no exclou que es puguin celebrar eleccions anticipades. I llavors, amb l'ex primer ministre "rehabilitat" políticament, Berlusconi tornaria a situar-se a la primera línia política, on en realitat, i malgrat els seus problemes amb la justícia, s'ha mantingut sempre.

stats