Internacional 10/10/2014

700 kurds atrapats a Kobane, segons l'ONU

Es podria produir una massacre si la ciutat cau en mans dels jihadistes

Reuters
1 min
Un grup de kurds turcs observa les explosions a Kobane des de la frontera amb Síria. UMIT BEKTAS /REUTERS

TurquiaL'enviat especial de les Nacions Unides a Síria alerta que encara hi ha 700 persones, sobretot gent gran, atrapades dins la ciutat fronterera de Kobane. Aquestes xifres només compten els civils atrapats al centre de la ciutat, controlada ja en un 40% pels jihadistes d'Estat Islàmic. A més, s'estima que unes 12.000 persones han pogut sortir de la ciutat però no han aconseguit travessar la frontera amb Turquia.

Amb aquestes dades, l'enviat de l'ONU Staffan de Mistura alerta que "és probable que es produeixi una massacre" kurda si Kobane acaba caient en mans de l'Estat Islàmic. Així, els kurds podrien patir el mateix destí que els 8.000 musulmans de la ciutat bosniana de Srebrenica cruelment assassinats en mans dels serbis el 1995, en la pitjor atrocitat europea des del final de la Segona Guerra Mundial.

Els Estats Units han intensificat els atacs aeris a la zona, però sense ajuda militar terrestre és molt improbable que es pugui salvar la ciutat.

Malgrat l'evident avenç d'Estat Islàmic, el govern turc de Tayyip Erdogan encara es mostra reticent a intervenir, tot i que va rebre l'aprovació del Parlament fa més d'una setmana i té tancs desplegats al llarg de tota la frontera. Els kurds de Turquia es van aixecar dimarts contra el president Erdogan pel seu immobilisme.

stats