Uns 45.000 kurds siris fugen a Turquia en una sola nit

Els refugiats marxen de la violència de l'Estat Islàmic

Uns 45.000 kurds procedents de Síria han entrat a Turquia durant la nit de divendres a dissabte a través de vuit passos fronterers, fugint dels atacs de l'Estat Islàmic ( EI), ha informat avui el vice primer ministre turc Numan Kurtulmus.

Es tracta d'un dels nombres més grans de refugiats sirians que hi han entrat des del començament de la crisi de Síria, de manera que aquest divendres  Turquia s'ha vist obligada a obrir vuit punts fronterers per acollir l'allau de persones que fugia de la persecució de l'EI.

"H em obert vuit punts de la frontera i han entrat 45.000 sirians kurds a Turquia. No hi ha país al món, sense tenir en compte com arribi a ser de ric , que pugui acollir 45.000 refugiats en una sola nit", ha declarat Kurtulmus en una roda de premsa.

Els refugiats han estat acollits en diversos llocs, h a dit Kurtulmus, que ha recordat que la frontera entre Síria i Turquia es va obrir divendres al migdia per als sirians kurds que fugen de l'última ofensiva de l'EI.

Al principi, el pla del govern turc era prestar ajuda als desplaçats a la part siriana d'un sol punt de la frontera. Però "fi nalment vam haver d'obrir el pas ahir a les 13.00 (h ora local), quan l'EI es va acostar a uns 6 o 7 quilòmetres. Alguns es van refugiar amb les seves famílies, i altres es van  instal·lar en edificis públics, escoles o tendes de campanya", h a explicat Kurtulmus.

En els últims dies, la tensió havia crescut en els passos fronterers fins al punt que els kurds dels pobles turcs pròxims exigien que s'obrís el pas als familiars que s'amuntegaven a l'altra banda de la tanca i es van enfrontar als militars llançant pedres. Les tropes hi van respondre amb gas lacrimogen.

L' EI ha pres el control en els últims tres dies de més de 60 pobles als voltants de la localitat de Kobani, al nord de Síria, segons les dades de l' Observatori Sirià de Drets Humans, que ha advertit que es desconeix el parador de desenes de civils d'aquestes zones, que podrien haver estat segrestats o executats pels jihadistes.

Més continguts de