Internacional 23/11/2021

Què en sabem de l'autor de l'atropellament massiu a la desfilada de Wisconsin?

Darrel E. Brooks, de 39 anys, tenia un llarg historial de detencions per violència i havia atropellat una dona fa unes setmanes

M. Smith/ D. Simmons/ G.Thrush/ S. F. Kovaleski (The New York Times)
3 min
Monument improvisat al llarg de la ruta de la desfilada de Nadal de Waukesha a Wisconsin, l'endemà de l'atac

Waukesha, Wisconin (Estats Units)Des que era adolescent l'havien detingut una pila de vegades per violència domèstica, agressions i resistència a la policia. Però Darrel E. Brooks, de 39 anys, sempre havia sortit en llibertat amb baixes fiances. Diumenge al vespre (hora local) la policia el buscava per una denúncia de violència domèstica que implicava un ganivet, va envestir amb el seu cotxe una desfilada de Nadal al centre de Waukesha, a Wisconsin, i va deixar cinc morts i 48 ferits. Fa unes setmanes havia estat detingut per haver atropellat una dona en una gasolinera, però va sortir de la presó amb una fiança de 1.000 dòlars (887 euros).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però abans que els agents arribessin al lloc de la denúncia, el Ford Escape granat va saltar les tanques del recorregut de la desfilada i va envestir el grup d'animadores i les bandes de música que hi participaven, així com el públic, on hi havia sobretot famílies amb criatures i avis. Un agent de policia va disparar contra Brooks, però va aturar el tiroteig per por de tocar algú entre la multitud. El conductor va ser detingut i aquest dimarts ha de comparèixer davant del jutge.

Cinc adults van morir en l'atac al vehicle i almenys 48 persones, incloses criatures, van resultar ferides, algunes de manera crítica. En pocs minuts, la desfilada nadalenca s'havia convertit en l'escenari d'un atropellament massiu. En un hospital pròxim els metges que no estaven de guàrdia van mobilitzar-se. Entre les víctimes hi ha tres membres del grup Milwaukee Dancing Grannies, àvies d'entre 50 i 70 anys que es reuneixen per ballar, i el marit d'una d'elles.

El cap de la policia de Waukesha, Dan Thompson, va dir que els agents no havien fet cap persecució abans que Brooks entrés a la ruta de la desfilada i que no hi havia cap indici que l'atac tingués una motivació terrorista. No queda clar si l'atropellament va ser intencionat, o si l'acusat intentava fugir de l'incident o tenia un atac de ràbia.

"Aquesta desfilada es va convertir en un malson", va dir dilluns l'alcalde Shawn Reilly mentre els investigadors continuaven pentinant el centre de la ciutat, on la fugida precipitada del públic havia deixat enrere neveres, cotxets i cadires. "Ahir es van perdre vides en el que hauria d'haver sigut una celebració".

Els fiscals del comtat de Milwaukee han admès que es van equivocar deixant Brooks en llibertat aquest mateix mes amb la fiança de 1.000 dòlars. "La recomanació de fiança de l'estat en aquest cas va ser inadequadament baixa a la llum de la naturalesa dels càrrecs recents i els càrrecs pendents contra el senyor Brooks", va dir l'oficina del fiscal en un comunicat, que va afegir que s'està investigant com es va prendre aquesta decisió.

A Waukesha, un barri generalment tranquil d'uns 72.000 habitants, la gent encara estava acceptant la carnisseria. Les escoles públiques estaven tancades, l'Ajuntament només va obrir per a una roda de premsa i els cotxes de policia havien acordonat la ruta de la cercavila durant l'hora punta del matí.

Havia atropellat una dona el 2 de novembre

La policia diu que no té cap indici que l'autor conegués ningú a la desfilada. Brooks havia estat entrant i sortint de la presó i té un historial de detencions per resistència a l'autoritat, trencament de la condicional, conducció temerària o agressions. Havia publicat cançons de rap en un perfil de SoundCloud en què es definia a ell mateix com el fill d'un barri perillós de Milwaukee amb problemes amb la justícia.

L'incident a l'aparcament de la gasolinera es va produir el 2 de novembre. La dona ferida pel vehicle va dir a la policia que el senyor Brooks li havia donat un cop de puny a la cara a l'habitació d'un hotel i després la va seguir amb el seu SUV a l'aparcament, on la va atropellar.

stats