L'Eurocambra ratifica finalment aquest dimecres l'acord del Brexit

Von der Leyen recorda al Regne Unit que la UE pot castigar els incompliments

2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el negociador del Brexit, Michel Barnier.

Brussel·lesEncara quedava un tràmit. L'Eurocambra ha ratificat aquest dimecres per l'àmplíssima majoria de 660 vots a favor, 5 en contra i 32 abstencions l'acord del Brexit, que es va tancar la nit de Nadal de l'any passat. Els eurodiputats s'havien donat de marge fins a l'abril perquè les diferents comissions del Parlament Europeu estudiessin el text amb deteniment, sobretot després dels estira-i-arronses entre Londres i Brussel·les arran dels controls duaners a Irlanda. Ara bé, tant els eurodiputats com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han avisat que a partir d'ara vigilaran que es garanteixi que el Regne Unit no se salta l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de Nadal, i amb la pandèmia i la guerra per les vacunes de rerefons, les relacions entre el Regne Unit i la Unió no han sigut senzilles. Downing Street ha tingut problemes per activar els controls no intrusius a la frontera irlandesa i va allargar unilateralment el període de gràcia per no implementar-los, cosa que la UE va considerar un incompliment que ha acabat als tribunals. I la Unió està disposada a tornar-ho a fer tantes vegades com calgui.

"Aquest acord inclou un mecanisme vinculant de resolució de conflictes i la possibilitat de prendre mesures correctores unilaterals quan sigui necessari", ha explicat Von der Leyen davant els eurodiputats. "No volem haver d'utilitzar aquestes eines, però no en dubtarem si cal. Són essencials per garantir el ple compliment de l'acord", ha etzibat. Els avisos han arribat des de totes les bandes de l'hemicicle, però els dubtes o les pors arran de la possibilitat que el Regne Unit continuï desafiant els textos que tenen caràcter de llei internacional no han evitat que la majoria d'eurodiputats es mostressin favorables a la ratificació per poder tancar un capítol i començar una nova etapa, en paraules de Von der Leyen.

"És la nostra feina assegurar que els acords es protegeixen. Volem jugar la nostra part en el procés, mantenir-nos alerta els pròxims anys per controlar com s'implementa l'acord i assegurar que som la veu dels ciutadans europeus", ha assenyalat l'eurodiputat socialista Andreas Schieder en declaracions recollides per Efe. Schieder ha format part de la comissió parlamentària que ha analitzat l'acord comercial i ha explicat que, tot i que no és perfecte, "té el mèrit d'haver suavitzat el pitjor impacte del Brexit econòmic el 2021".

Al debat no hi ha pogut faltar la que va ser la veu europea en la negociació del text, Michel Barnier, que hi ha aportat una reflexió final: "El Brexit és un avís i és un fracàs de la UE. Hem d'aprendre'n lliçons com a polítics a les institucions i a les capitals. Per què el 52% dels britànics van votar contra la UE?"

stats