EUROPA
Internacional 18/09/2019

Macron i Conte fan les paus després dels insults de Salvini

El francès és el primer dirigent estranger que Conte rep en els primers dies del nou executiu dels grillini i el socialdemòcrata Partit Democràtic

Ara
2 min
Macron i Conte fan les paus després dels insults de Salvini

BarcelonaVisita llampec a Roma per fer net de mesos de topades diplomàtiques. El president francès, Emmanuel Macron, va viatjar dimecres fins a la capital italiana per reunir-se amb el president Sergio Mattarella i el primer ministre Giuseppe Conte en la primera visita d’un dirigent estranger al nou executiu de coalició. La visita tenia com a punt principal refer les malmeses relacions bilaterals de l’últim any, en què Macron va rebre els dards enverinats de l’exministre Matteo Salvini i del líder del Moviment 5 Estrelles, ja fos criticant la política colonialista francesa a l’Àfrica o donant suport al moviment dels armilles grogues. Macron també va rebre directament insults contra la seva persona. La crisi va fer que França fins i tot cridés el seu ambaixador a Roma, un fet insòlit per a dos socis de la Unió Europea i que no es produïa des de la Segona Guerra Mundial. El francès és el primer dirigent estranger que Conte rep en els primers dies del nou executiu dels grillini i el socialdemòcrata Partit Democràtic.

Així que, superades les qüestions negatives, Macron i Conte van abordar també assumptes bilaterals que van quedar bloquejats, precisament, per l’enfrontament entre els dos executius. N’hi havia d’econòmics, però van parlar sobretot de la qüestió migratòria. En aquest sentit, els dos dirigents van poder tractar com s’han de gestionar els fluxos migratoris. Aquesta qüestió havia ocasionat un fort desgast, perquè Macron havia criticat la mà dura i la política de “ports tancats” que va practicar l’ultra Matteo Salvini com a ministre de l’Interior.

Macron, cap a la dreta

Els temps han canviat i Roma ha endegat una nova etapa, sense Salvini ni els xenòfobs de la Lliga i amb un Conte que té menys tensions per poder executar polítiques.

Però també hi ha hagut canvis a París. Paradoxalment, Macron també arriba a Roma amb un altre to, amb l’anunci d’un enduriment de la política migratòria que tant li havia criticat a Salvini. Dilluns, en una reunió amb membres del seu partit, va assegurar que el seu govern serà ferm en l’aplicació de la llei d’acollida i asil. El gir cap a postures de dreta i ultradreta es deu, va dir, al fet que la política ha de mirar els problemes de les “classes populars”.

stats