Veneçuela
Internacional 05/01/2013

Maduro vol aprofitar un article constitucional ambigu per retardar la investidura de Chávez

El president veneçolà reelegit hauria de jurar el càrrec el proper 10 de gener, però el seu vicepresident afirma que Chávez seguirà al càrrec encara que la recuperació a Cuba de l'operació de càncer li impedeixi fer-ho. Segons la carta magna, si el president no pot jurar el càrrec s'han de convocar noves eleccions

Agències
2 min
El vicepresident veneçolà, Nicolas Maduro / EFE

CaracasLa investidura del president de Veneçuela, Hugo Chávez, prevista per al pròxim 10 de gener, és cada dia més a prop d'ajornar-se. Així ho ha deixat entreveure en les darreres hores el vicepresident del país, Nicolás Maduro, en una entrevista a la televisió estatal. Maduro ha afirmat que Chávez seguirà en la seva funció de president encara que la recuperació a Cuba de l'operació del càncer que pateix li impedeixi jurar el càrrec al seu país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el govern prepararia el terreny per ajornar l'acte d'investidura, una opció que l'oposició rebutja. El president veneçolà va ser operat l'11 de desembre a Cuba i ha patit complicacions durant la recuperació.

"El president Chávez és un president reelegit i continua en les seves funcions. El formalisme del seu jurament es podrà resoldre al Tribunal Suprem de Justícia en el moment que així ho estimi en coordinació amb el cap de l'estat", ha dit Maduro.

La constitució veneçolana diu: "Si per qualsevol motiu sobrevingut el president no pogués prendre possessió davant l'Assemblea Nacional, ho farà davant el Tribunal Suprem de Justícia". No obstant això, molts juristes coincideixen que, si bé l'article permet canviar la institució on es jura el càrrec, no permet canviar el dia establert per fer-ho.

En cas de no poder assumir la presidència, una junta mèdica hauria de declarar incapacitat el president i el president de l'Assemblea Nacional s'hauria de fer càrrec de la presidència del país fins a la celebració de noves eleccions.

Per la seva banda, l'oposició considera que si Chávez no pot assumir la presidència, s'haurien de convocar nous comicis en el termini de 30 dies. Maduro, a més, va comentar que el president va sol·licitar a principis del mes passat un permís de viatge que es podria allargar 90 dies, la qual cosa donaria un marge de maniobra per ajornar-ne la investidura.

stats