Europa

De Mali a morir de calor en un camp d'Itàlia

Prohibit el treball agrícola al migdia al sud del país després de la mort d'un jornaler malià

2 min
Jornalers al camp al sud d'Itàlia.

BarcelonaLa regió de la Pulla, al sud d'Itàlia, ha prohibit treballar al camp entre dos quarts d'una del migdia i les quatre de la tarda, quan les elevades temperatures puguin suposar un risc per a la salut. És la resposta a la mort sobtada de Camara Fatamandi, un noi de 27 anys nascut a Mali que el dia de Sant Joan va caure estès mentre anava amb bicicleta després de treballar al camp a més de quaranta graus a Bríndisi. La prohibició estarà en vigor fins al 31 d'agost i la comunitat africana reclama que s'ampliï a tot el territori italià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Va parar de pedalar, va deixar estar la bicicleta, va caure a terra de genolls i es va desmaiar. Així és com va acabar els seus dies", recordava un testimoni al diari italià La Repubblica. El malià havia arribat feia només tres dies a la regió, procedent de la localitat d'Eboli, prop de Nàpols, i vivia amb el seu germà. Segons la seva família treballava de sol a sol per un jornal de sis euros l'hora. Les autoritats estan investigant les circumstàncies de la seva mort.

Itàlia viu una onada de calor que en algunes regions està disparant els termòmetres fins a 44 o 45 graus. Milers de jornalers originaris de l'Àfrica o de l'Europa de l'Est treballen en la collita de vinya o la fruita seguint l'anomenat caporalato, el sistema pel qual els jornalers paguen una part del sou als caporals, que sovint estan lligats a les màfies. Precisament la setmana passada set homes van ser detinguts acusats d'explotar treballadors immigrants a la regió en "jornades extenuants a ple sol". "És una mort inhumana", va declarar dissabte en una entrevista a la Rai Riccardo Rossi, alcalde de Bríndisi, que va reconèixer que no hi havia equipaments mèdics per atendre Fantamadi i la resta de jornalers a la zona. "Aquestes condicions al camp són inacceptables".

En comunicat difós pels mitjans locals, la comunitat africana de la ciutat denuncia que el jove "no va morir d'una malaltia sinó per explotació", i anuncien una recol·lecta per pagar les despeses de la repatriació del cos del jove.

"Una mort anunciada"

Per la seva banda, en un comunicat conjunt diversos sindicats han reclamat que el succés, que consideren "una mort anunciada", serveixi per "posar al focus en la situació de milers de treballadors migrants que treballen en condicions d'explotació inhumana, que vulneren no només les lleis sinó les normes més elementals de respecte a la dignitat de la persona". També alerten que aquests treballadors "es veuen obligats a sotmetre's al xantatge, a una intermediació il·legal i a l'economia submergida" i reclamen "més dignitat per a persones poc valorades però molt útils per a la nostra agricultura, sense les quals la producció agrícola ja no seria possible".

En concret reivindiquen millores salarials, contractació i polítiques d'acollida i integració realment efectives. Alhora, proposen que es faciliti transport gratuït als jornalers. Els sindicats recorden que la mort de Fatamandi no és un cas aïllat: el juliol del 2015 Paola Clemente, una jornalera italiana de 49 anys mare de tres fills, va morir d'un infart causat probablement per un cop de calor quan feia la verema a la localitat d'Andria, a la mateixa regió. Aquell mateix estiu també van morir en diverses localitzats del camp italià un sudanès, un tunisià i un romanès.

stats