Internacional 25/04/2019

Salvini es nega a commemorar el Dia de l'Alliberament d'Itàlia

El ministre diu que és un "derbi de feixistes contra comunistes" i tensa el govern amb el Moviment 5 Estrelles

Ara
2 min
Salvini inaugurant una caserna policial a Corleone, el poble del capo mafiós més famós

BarcelonaMatteo Salvini, vicepresident italià i líder de la xenòfoba Lliga, s'ha negat aquest dijous a commemorar el Dia de l'Alliberament o Festa de la Resistència, en què des de fa dècades la ciutadania celebra la caiguda del règim feixista de Mussolini. Salvini ha optat per desmarcar-se de l'agenda del seu govern i s'ha traslladat fins a la localitat siciliana de Corleone, coneguda per ser la vila natal del conegut 'capo' de la Màfia. Allà, i en qualitat de ministre de l'Interior, ha inaugurat una caserna policial.

La sortida del guió institucional, a les portes d'unes eleccions europees a finals del mes de maig, ha tornat a crear friccions en el govern de coalició que la Lliga té amb el Moviment 5 Estrelles (M5E), que lidera Luigi Di Maio. Salvini ha justificat la seva absència d'una de les principals festivitats italiana perquè es tracta, ha dit, "d'un derbi de comunistes contra feixistes".

L'altre vicepresident, Di Maio, ha criticat aquesta setmana aquells que minimitzen la importància d'aquesta efemèride, que celebra l'alliberament d'Itàlia del règim feixista de Mussolini i de l'ocupació nazi per part dels aliats el 1945, que va portar a la creació de la República Italiana. Per contra, el viatge a Corleone serveix a Salvini per enviar als joves el missatge que al final l'estat guanya els dolents, ha explicat. A la ciutat siciliana, Salvini ha fet de Salvini i s'ha permès un bany de masses deixant-se fotografiar i fent-se 'selfies' amb qui n'hi demanava.

Di Maio somriu mentre Salvini mira al sostre, en un recent acte oficial a Roma

El polèmic ministre intenta aquests dies recuperar la popularitat perduda arran d'un escàndol que ha fet caure el subsecretari de Transport, Armando Siri, un home de la Lliga a qui s'acusa d'haver afavorit un membre de la Cosa Nostra.

L'escriptor Roberto Saviano, un conegut crític de Salvini, ha criticat l'actitud del ministre, amb qui manté un enfrontament obert i públic. "Un ministre no pot definir les celebracions per l'alliberament «de derbi comunista feixista». L'alliberament no era un joc. No es pot estar en un costat, només hi ha una part: la que honora la resistència i condemna el nazisme-feixisme", ha escrit a les xarxes.

Di Maio, el cap visible del Moviment 5 Estrelles i l'altre home fort del govern, sí que ha seguit la tradició i ha visitat una sinagoga per acompanyar la comunitat jueva i ho ha aprofitat per atacar el seu soci: "Divideix el que no vol celebrar-ho. Nosaltres no volem dividir, el 25 d'abril ha de ser una jornada d'unitat", ha afirmat, segons informa l'agència Efe.

Prèviament, Di Maio ja havia criticat, sense anomenar-lo Salvini, i havia fet un retret als que intenten minimitzar la importància de l'efemèride, que va suposar que Itàlia deixés enrere el feixisme i abracés la democràcia.

stats