Internacional 11/01/2013

Més de 600.000 sirians refugiats en països veïns en un dels hiverns més durs a la regió

Segons l'ACNUR, la primera setmana de gener es va registrar un increment substancial de fins a 1.100 refugiats al dia. El Pròxim Orient està sent afectat per les pitjors tempestes, vent i neu dels darrers deu anys

Agències
2 min
Nens jugant amb la nen en un camp de refugiats al Líban. EFE

GinebraL'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ja ha registrat a més de 600.000 sirians que han fugit del seu país i s'han refugiat en països veïns. Així mateix ho ha anunciats aquest divendres en una roda de premsa el portaveu de l'ACNUR, Adrian Edwards, que ha assenyalat que malgrat les dures condicions meteorològiques a la regió, el nombre de sirians que marxen del país no ha disminuït.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Refugiats a Jordània

Edwards ha explicat que durant la primera setmana de gener es va registrar un increment substancial de sirians que han creuat la frontera del sud del país i s'han refugiat a Jordània –fins a 1.100 al dia–. "La situació és desesperada. Moltes d'aquests persones arriben a Jordània descalces, amb la roba totalment mullada i cobertes de fang i neu. Els refugiats expliquen que han hagut de deixar les seves pertinences pel camí per carregar els seus fills pel mig dels camps inundats", ha explicat.

Per la seva banda, el portaveu de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), Jean Philip Chauzy, ha explicat que l'entitat ha ajudat a 70.000 dels sirians que han creuat la frontera jordana, i ha confirmat que el retrat d'Edwards respecte a les condicions precàries amb les quals arriben d'una travessera "horrorosa". La regió del Pròxim Orient passa per un dels pitjors hiverns dels últims 20 anys, amb neu abundant i temperatures sota zero. El Pròxim Orient està sent arrasat per unes fortes tempestes, vent i neu que ja han deixat vuit morts. Les zones més afectades per aquest temporal són el Líban, Jordània, Turquia, Israel i Palestina.

Segons el govern de Jordània, 280.000 sirians han ingressat al país en els darrers 22 mesos, dels quals 176.569 s'han registrat o reben l'ajuda de l'ACNUR.

Però també al Líban, Turquia i l'Iraq

L'agència de l'ONU per als refugiats també ha registrat o està ajudant 200.000 persones, moltes de les quals són víctimes de les greus inundacions que viu el país, especialment a la vall de Beeka.

Tant a Turquia com a l'Iraq, l'ACNUR està intentant arreglar els desperfectes causats als camps de refugiats per les inundacions després de les fortes tempestes de neu.

A Turquia, 153.163 sirians s'han registrat amb l'ACNUR; 69.282 a l'Iraq; 13.292 a Egipte i diversos en països de l'Àfrica del Nord, 5.059.

Edwards ha recordat que hi ha "moltes persones a l'interior de Síria" a les quals el sistema humanitari no pot arribar. "La situació canvia cada dia, la majoria són desplaçats i, a més a més, no tenim accés directe a l'interior del país, amb la qual cosa és molt difícil de xifrar quantes persones necessiten ajuda i no en reben", ha conclòs.

stats