Internacional 11/10/2014

Mèxic espera amb angoixa notícies de 43 estudiants de magisteri desapareguts

Creix la pressió sobre el govern de Peña Nieto perquè esclareixi el cas

Efe
1 min

Ciutat de MèxicLa pressió sobre el govern del mexicà Enrique Peña Nieto perquè aclareixi el cas dels 43 estudiants desapareguts a Iguala creix cada dia, tant per part de la societat mexicana com d'organismes internacionals, quan es compleixen dues setmanes de la tràgica nit del 26 de setembre.

El president ha insistit que el govern mexicà ha assumit la seva "responsabilitat" per aclarir el cas i treballa "amb determinació" per fer que els responsables "d'aquests actes inhumans i de barbàrie responguin davant la llei". Malgrat aquest interès de què fa gala Peña Nieto, la investigació és molt lenta.

En una intervenció en els governadors del país, el mandatari ha afirmat que "és inacceptable que en un Estat democràtic de dret com Mèxic hi pugui haver localitats amb buits d'autoritat i, pitjor encara, amb vincles de complicitat entre governants i delinqüents".

Mentrestant, però, les famílies dels joves, pertanyents a classes baixes, continuen esperant notícies d'on són els nois i resen perquè els cossos calcinats apareguts en una fossa comuna no siguin els d'ells. Ningú ha tornat a veure el grup d'estudiants des del 26 de setembre a la nit, quan policies d'Iguala van atacar un centenar d'alumnes de l'Escola Normal Rural de Ayotzinapa (de tradició marxista, per formar mestres de primària) que tornaven d'una reunió a bord d'autobusos. De l'atac, sis d'aquests nois van resultar morts a l'acte, 25 més ferits i 43 desapareguts.

Dues setmanes després de la matança, la policia ha detingut 34 persones, acusades de ser autors materials, de les quals n'hi ha 26 que són agents. Segons les informacions facilitades pel fiscal general de Mèxic, Jesús Murillo, ja sumen gairebé 40 els detinguts pels atacs, tots autors materials.

stats