La Moncloa ja celebra la cimera com un èxit

Espanya creu que s'han acomplert tots els seus objectius, inclosa la defensa de Ceuta i Melilla

2 min
Pedro Sánchez i la seva esposa, Begoña Gómez, departeixen en una sala del Prado amb Emmanuel i Brigitte Macron.

MadridA la Moncloa no poden amagar la seva satisfacció després de mesos preparant la cimera de l'OTAN. Arribats al dia clau, consideren que s'han aconseguit tots els objectius, tant els polítics com els organitzatius. Aliè a tots els problemes interns del seu govern, Pedro Sánchez ha aparegut com l'amfitrió ideal, repartint somriures a tort i a dret i departint amb els líders del planeta amb desimboltura. El sopar al Prado envoltats de les grans obres de la pintura espanyola, de Velázquez a Goya, és la cirereta del pastís. Però quins són exactament els guanys diplomàtics que Madrid considera que ha obtingut?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou full de ruta de l'OTAN inclou una menció a la defensa de "la integritat territorial de tots els aliats" que el govern espanyol interpreta que serveix per als casos de Ceuta i Melilla, ja que és cada membre el que defineix quina és la seva "integritat territorial". Madrid sempre ha pensat que si algú ataqués les places nord-africanes espanyoles s'activaria l'article 5 de l'Aliança de defensa mútua, però amb aquesta menció pensen que ho reforcen en l'àmbit jurídic. I és que el text fundacional de l'Aliança, el Tractat de Washington de 1949, parla només dels territoris europeus dels aliats i de les illes que estan per sobre del Tròpic de Càncer, ja que en aquell moment molts estats mantenien colònies.

També assenyalen com a contribucions espanyoles al text la menció a la "instrumentalització de la immigració" i a la "manipulació de subministraments energètics" com a amenaces que cal combatre. I és que Espanya té un problema greu a la frontera amb el Marroc, que abans de la represa de relacions feia servir l'aixeta de la immigració com a arma política de pressió, i ara també amb Algèria, que és el principal proveïdor de gas natural i que vol castigar Espanya pel seu canvi de posició respecte al Sàhara Occidental.

Tot això, sumat a l'èmfasi en el flanc sud, que centrarà la sessió de dijous, arrodoneix les expectatives espanyoles. "Aquesta és una cimera que es recordarà en el temps, ja que estem en un moment històricament crucial", comentava un membre de la delegació diplomàtica espanyola. D'alguna manera, la guerra d'Ucraïna ha convertit Madrid en el centre del món aquests dies. I Sánchez està disposat a esprémer-ho fins a la darrera gota.

stats