Internacional 03/07/2013

Mursi anuncia un govern d'unitat nacional i diu que no pensa renunciar

El president egipci intenta recuperar la iniciativa un dia abans que acabi el termini donat per l'exèrcit

Efe
2 min

El CaireEl president egipci, Mohammad Mursi, ha anunciat una iniciativa per a la formació d'un govern d'unitat nacional i d'un comitè per esmenar la Constitució. Dins d'aquesta iniciativa, s'abordarà amb les forces polítiques la celebració d'eleccions legislatives en un termini de sis mesos després de reformar la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un discurs televisat, Mursi ha assenyalat que "no hi ha alternativa a la legitimitat" i ha exhortat els egipcis a no ser violents mai amb l'Exèrcit, després que aquest concedís dilluns un termini de 48 hores a Mursi per "atendre les demandes del poble", termini que acaba aquest dimecres a les cinc de la tarda. En un missatge difós poc abans del discurs a través del seu compte de Twitter, Mursi havia instat les Forces Armades a què retirin la seva advertència i ha rebutjat "qualsevol dictat intern o extern".

Pel president islamista, el país s'enfronta al "desafiament dels seguidors de l'antic règim" de Hosni Mubàrak, que "volen manipular la ira dels joves, que tenen dret a estar enfadats". Mursi ha insistit en repetides ocasions al llarg de la seva al·locució que la legitimitat constitucional està amb ell, i que, per això, no pensa renunciar al seu càrrec. El president ha destacat que el poble egipci el va triar per a la seva tasca en unes eleccions netes i democràtiques, i que, encara que "no anhela el poder", està compromès amb la seva missió. Malgrat això, ha instat els egipcis a no vessar la sang dels seus propis compatriotes i ha recordat que només podria declarar la "jihad" (guerra santa islàmica) contra els "enemics del país".

L'exèrcit manté el desafiament

El cap de les Forces Armades egípcies, Abdel Fatah al Sisi, ja ha dit després del discurs de Mursi que per als militars "és més honorable morir que veure el poble egipci amenaçat". En un comunicat titulat "Les hores finals" i difós a través de la pàgina semioficial de les Forces Armades a Facebook, Al Sisi jura que l'exèrcit "sacrificarà la seva sang per Egipte i el seu poble davant cada terrorista, extremista o ignorant". El breu comunicat de l'exèrcit evidència el deteriorament de la situació i la insatisfacció dels generals amb l'oferta de diàleg llançada per Mursi en el seu discurs.

stats