Internacional 13/11/2011

Napolitano encarrega a Monti la formació d'un govern tècnic a Itàlia

L'economista ha rebut el suport de totes les forces polítiques excepte la Lliga Nord. El nou cap de Govern podria presentar els seus ministres demà i ser investit per la Cambra de Diputats en els propers dies

Ara
2 min
Mario Monti / AFP

BarcelonaEl president italià, Giorgio Napolitano, ha anunciat aquest diumenge la creació d'un nou govern tecnòcrata encapçalat per l'economista i excomissari europeu Mario Monti, després de reunir-se amb ell aquesta tarda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Napolitano, que ha mantingut reunions durant tota la tarda amb tots els partits de l'arc parlamentari italià ha constatat el suport que totes les formacions excepte la Lliga Nord han donat a Monti per substituir el primer ministre sortint, Silvio Berlusconi, que va presentar la seva dimissió dissabte.

El Tercer Pol, el Partit Demòcrata i la formació de Berlusconi, El Poble de la Llibertat, s'han mostrat favorables amb matisos a que Mario Monti assumeixi la responsabilitat de dirigir un govern tècnic per aplicar les mesures econòmiques que necessita Itàlia per complir amb els requeriments de la UE.

La designació de Monti arriba després d'una intensa jornada de consultes polítiques al palau presidencial destinades a assegurar un consens i una majoria parlamentària per al nou cap de l'executiu. Segons la Constitució italiana, la seva nominació ha de ser aprovada en els propers sis dies per les dues cambres del Parlament.

L'economista, recentment nomenat senador vitalici, s'ha de presentar davant el cap d'Estat per acceptar l'encàrrec i anunciar la llista de ministres quan tingui garantits els suports parlamentaris, fet que es dóna per descomptat després que totes les formacions polítiques excepte la Lliga Nord ja hagin declarat la seva intenció de recolzar-lo a la cambra.

Monti, de 68 anys, ha estat convocat pel President, després que Napolitani acabés les consultes amb els expresidents de la República i els líders dels partits amb representació parlamentària per trobar una sortida a la crisi política.

El nou cap de Govern podria presentar els seus ministres demà i s'espera que al cap de pocs dies Monti sigui investit per la Cambra dels Diputats.

stats