Brussel·les i Londres ignoren Espanya i pacten la declaració política del Brexit sense mencionar Gibraltar

Els negociadors acorden l'esborrany però falta l'aprovació de tots els estats 

Els representants dels 27 estats membres han rebut aquest dijous l'esborrany de la declaració política que han de pactar per establir les bases de la relació futura entre Europa i Anglaterra. Així ho ha informat el president del Consell Europeu, Donald Tusk. "Acabo d'enviar als Vint-i-set l'esborrany de la declaració en la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El president de la Comissió Europea m'ha informat que s'ha acordat entre els negociadors i en l'àmbit polític, pendent de l'aprovació dels líders dels Vint-i-set". Però en cap de les 26 pàgines de l'esborrany es menciona Gibraltar o es fa cap referència a la futura negociació amb Espanya, segons el document que ha fet públic el Consell Europeu. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va reunir ahir durant dues hores amb la 'premier' britànica, Theresa May, precisament per acabar de decidir sobre aquest document. A la sortida de la reunió totes dues parts es van limitar a declarar que s'havien fet "progressos importants" però que la feina continua. Els progressos en l'àmbit de la negociació s'han constatat aquest dijous a primera hora amb el tuit de Donald Tusk. 

Espanya complica l’acord sobre el Brexit per Gibraltar

Segons ha confirmat aquest dijous el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ahir a la nit May i Sánchez es van trucar per abordar la qüestió, i, segons la part britànica, la conversa va ser positiva. Tot i això, Sánchez ahir al vespre continuava insistint en el veto d'Espanya si el text de l'acord de sortida quedava com fins a principis de la setmana passada i si la declaració política no satisfeia les seves exigències. Espanya no s'ha pronunciat encara sobre l'esborrany però d'entrada no es menciona ni una vegada la paraula Gibraltar i tampoc menciona la paraula Espanya. 

Brussel·les busca alternatives

La Comissió Europea, de nou, no ha volgut fer cap valoració sobre el text que els seus negociadors han pactat amb els del Regne Unit. El seu portaveu s'ha limitat a dir que la "feina continua" i que, de fet, aquest primer esborrany ara està en mans dels Vint-i-set. "No s'ha aprovat un l'acord final, és un document en l'àmbit tècnic que no tracta tots els punts problemàtics", ha explicat el portaveu per justificar per què la Comissió ha pactat un text que no resol el problema obert per Espanya. Ara, ha aclarit, es tracta que entre els Vint-i-set decideixin si li donen el sí. 

Però el portaveu ha reconegut que s'estan buscant alternatives. En resposta a la pregunta de si s'estan buscant altres mecanismes legals per resoldre la petició espanyola, Schinas ha deixat caure: "Esperem i ja ho veurem, hi ha idees, els contactes continuen". De fet, ha assegurat que la qüestió encara està oberta perquè les negociacions no s'han acabat.