Internacional 25/07/2019

Boris Johnson ja pot ordenar un atac nuclear

Un dels seus primers actes com a 'premier' va ser escriure una carta adreçada al cap de la flota dels submarins atòmics del Regne Unit

Q.a.
2 min
Carrie Symonds ahir a Downing Street mentre Johnson feia el seu discurs.

LondresDia important a Downing Street. Entre càmeres i fotògrafs i periodistes, més de cent cinquanta persones s’amuntegaven ahir a la vorera del davant del número 10. Just a l’esquerra de les imatges més habituals que ofereix la televisió, un grup de privilegiats escoltaven la primera intervenció de Johnson com a premier. Moment històric, sens dubte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre el selecte grup hi havia Carrie Symonds, l’actual companya del nou líder tory, ex cap de premsa del Partit Conservador i raó última de la separació de Johnson de la seva segona dona, l’any passat. La mateixa amb qui fa un mes va tenir una disputa domèstica que va acabar a la portada dels diaris i amb la policia a casa d’ella per comprovar que no n’hi havia per tant.

Symonds escoltava el discurs amb atenció, potser pensant que bona part del mèrit és seu. Si més no, la premsa tabloide no només li atribueix a ella la segona ruptura matrimonial de Johnson sinó també el canvi d’imatge dels últims mesos: més seriós i home d’estat i també menys voluminós. Johnson ha perdut entre vuit i deu quilos. “Privant-me de salsitxes i hamburgueses”, va dir fa un temps, quan li van preguntar com s’ho havia fet.

En les últimes dècades, el premier sempre havia entrat a Downing Street acompanyat del marit o la muller. Ahir no. Johnson ho va fer sol. I va recórrer sol el llarg passadís que hi ha entre la famosa porta negra i la sala del consell de ministres. Allà, els caps majors de Defensa el van instruir sobre què cal fer en cas d’atac nuclear.

A més de tenir accés a les claus que possibilitarien el desencadenament d’una resposta a una primera agressió atòmica, o el llançament d’un atac en primer lloc, un dels seus primers actes com a premier va ser escriure una carta adreçada al cap de la flota dels submarins atòmics del Regne Unit. La carta és una mesura de prevenció perquè en cas que una potència enemiga arrasés Londres amb un atac sorpresa i esborrés del mapa no només la ciutat i tots els seus habitants sinó també el búnquer on previsiblement es refugiaria el premier i el seu equip, l’home al comandament dels vaixells tingués instruccions precises a partir de les quals actuar.

Jeremy Corbyn ha dit que en cas que arribés a Downing Street mai ordenaria una resposta nuclear, ni tan sols per respondre un atac previ. Es desconeix què ha fet Johnson, i la carta que ha escrit mai no es farà pública -llevat que sigui necessari, cosa que seria la pitjor notícia del món i per al món-. Però potser ahir va fer el mateix que dies abans de decidir liderar la campanya en favor del Brexit. En lloc d’una, potser en va escriure dues, de cartes. Una a favor de l’atac i una altra en contra.

stats