DRETS HUMANS
Internacional 21/01/2016

Una nova ‘confessió’ televisada trasbalsa la Xina

Ara
2 min
L’activista suec Peter Dahlin en una imatge facilitada per la seva ONG.

Barcelona“He violat les lleis xineses amb les meves activitats aquí. He perjudicat el govern xinès i he ferit els sentiments del poble xinès. Em disculpo sincerament per la meva actuació i sento molt tot el que ha passat”. Així s’expressava ahir l’activista suec Peter Dahlin davant les càmeres de la televisió xinesa. El govern xinès l’acusa de “fabricar i distorsionar” informació sobre el país i entrenar advocats xinesos per “interferir” en casos sensibles i desautoritzar l’executiu xinès. Segons l’acusació policial, Dahlin hauria “posat en perill la seguretat nacional xinesa” amb les seves activitats al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dahlin, de 35 anys i cofundador de l’ONG Grup de Treball per a l’Acció Urgent Xinesa, que treballava amb advocats xinesos de drets humans, va ser detingut a principis de gener a l’aeroport de Pequín quan estava a punt de marxar del país. Des de la seva ONG ahir van posar en dubte les acusacions i es van mostrar convençuts que havia sigut forçat per les autoritats xineses a fer la confessió.

En la gravació dos suposats membres sense identificar de l’ONG asseguren que “forces occidentals antixineses han portat Dahlin i altres persones a la Xina per recopilar informació negativa amb l’objectiu de crear campanyes negatives contra el país” i provocar manifestacions antigovernamentals amb “diners estrangers”.

“És absurd -va assegurar a Reuters Michael Caster, portaveu de l’ONG de Dahlin-. Presentar el Peter com algú portat a la Xina per forces estrangeres forma part de la tendència de les autoritats xineses de culpar les «forces hostils estrangeres» de molts dels seus problemes interns”.

Dahlin pateix la malaltia d’Addison, potencialment perillosa si no es tracta amb la medicació adequada. Per això en la seva intervenció explica davant les càmeres que ha rebut els medicaments i els aliments que necessita i que les autoritats xineses l’han tractat molt bé. Membres de l’ambaixada sueca es van poder entrevistar amb ell dissabte i expliquen que “es troba bé tenint en compte les circumstàncies”. Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers xinès, Hong Lei, va dir que, donada la confessió, aquest era “un cas clar per a la justícia”.

El llibreter plorós

La confessió de Peter Dahlin arriba pocs dies després d’una altra sonada confessió a la televisió pública xinesa. El llibreter Gui Minhai, un xinès amb nacionalitat sueca propietari d’una llibreria i una editorial a Hong Kong especialitzada en llibres crítics amb el règim xinès, va aparèixer diumenge per televisió des de Pequín després de tres mesos desaparegut. Plorant, Gui va confessar un crim de fa més d’una dècada, quan suposadament va atropellar una noia de 20 anys quan conduïa sota els efectes de l’alcohol. Ni en el cas de Gui ni en el de Dahlin s’ha pogut verificar que les confessions fossin fetes per pròpia voluntat, i els entorns de tots dos consideren que van ser forçades.

Però aquests no són els primers casos de detinguts xinesos que confessen a la televisió pública abans que hi hagi ni tan sols judici. Anteriorment hi ha hagut els casos d’un investigador britànic i un periodista.

stats